Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cine este cel mai bun prieten al României? Dar cel mai mare dușman? (sondaj)

steaguri.jpg

Image source: 
pixabay.com

Cine este cel mai bun prieten al României? Dar cel mai mare dușman? Sunt două din întrebările unui sondaj realizat recent de Avangarde. Cercetarea relevă o apropiere evidentă a românilor față de Occident și precauție atunci când vine vorba despre Est.

Cercetarea Avangarde arată că 26% dintre români cred că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% spun că Germania. De asemenea, 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, dar 33% cred că nu e un lucru bun, dar nici rău. Dintre țările vecine, Republica Moldova e considerată cel mai bun prieten (45%), urmată de Bulgaria (11%) și Serbia (8%).

Pe de altă parte, potrivit sondajului citat de G4media, Rusia este considerată cel mai important dușman al României (24%).

Dacă personal ar putea decide privind strategia pe următorii 10 ani privind politica externă a țării, 29% ar alege axa Londra – Washington, 28% ar alege Paris – Berlin, iar doar 8% Moscova – Beijing.

Apartenența românilor la Vestul Europei reiese și din faptul că 59% dintre cei chestionați declară că au încredere în UE, în timp ce doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, doar 23% fiind de acord cu această schimbare.

O altă întrebare importantă este: ”Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state?”. 48% dintre respondenți au răspuns cu Nu, iar doar 29% cred că Da.

În altă ordine de idei, intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%). Totodată, dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege în majoritate prima variantă (53%), și doar 19% a doua variantă.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 Mai, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice, și are o marjă de eroare de 3,5%.