Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Armenia: Părinții soldaților dispăruți în Nagorno Karabach își caută și acum copiii

armenia.png

Un părinte, care și-a pierdut fiul în conflictul din Nagorno Karabach, în dialog cu jurnaliștii, în fața sediului Centrului de Medicină Legală din Erevan, acolo unde se efectuează testarea ADN a cadavrelor...
Image source: 
Captură ecran azatutyun.am

Revista presei Europa Plus:

- După mai bine de opt luni de la încheierea războiului din Nagorno Karabch, sute de părinți ai militarilor armeni dispăruți continuă să-și caute copiii;

- Experții turci trag un semnal de alarmă cu privire la poluarea din Marea Marmara;

- Azerbaidjan a făcut progrese vizibile în procesul de digitalizare a administrației publice;

- Kazakhstanul a anunțat că sprijină pocesul de reformare a Organizației Mondiale a Sănătății.

După mai bine de opt luni de la încheierea războiului din Nagorno Karabch, sute de părinți din Armenia continuă să-și caute copiii dispăruți. Ei au blocat, în semn de protest, strada unde se află sediul Centrului de Medicină Legală din Erevan, acolo unde se efectuează testarea ADN a cadavrelor, transmite postul local Radio Azatutyun.

Informațiile care vin de la autorități sunt haotice. Alvina Nerkararyan știe că fiul său,în vârstă de 19 ani, a murit la Hadrut, în octombrie anul trecut, dar încă nu a găsit trupul lui. ”Au trecut deja 9 luni... Mi-au spus că a murit, dar că testul ADN nu a fost concludent. Atunci s-a volatilizat, sau cum? Vreau să-l văd cu ochii mei, ca să știu de ce plâng...”, spune ea îndurerată.

Am blocat strada pentru că avem informații că sute de cadavre să află în locații pe care autoritățile le ascund. Nu știm nimic, îi ascund poate prin frigidere, printre fructe...”, spune Arsen Ghukasyan, un bunic care își caută nepotul și care a înființat și o asociație a părinților soldaților dispăruți.

Părinții s-au decis să se organizeze în grupuri separate și să verifice amănunțit situația de la morgile din Heratsi, Metsamor, Abovyan și Martuni . Pe rețelele sociale s-au publicat mai multe poze cu cadavre în saci de plastic și obiecte personale aruncate în dezordine pe jos, de la morga din Abovyan. Ministerul sănătății a confirmat locația și a transmis că este vorba despre cadavre deja indentificate iar rudele sunt așteptate să le ridice.

Sunt situații în care părinții și-au îngropat deja copilul, apoi sunt anunțați că a fost confirmat testul ADN la un alt cadavru...

Șeful departamentului de Crimonologie, Arsen Ghukasyan, a declarat că 100 de părinți care au primit confirmarea prin test ADN refuză să vină să ridice cadavrele: pur și simplu nu vor să creadă...

Pare că nimeni nu le înțelege durerea.

 

Turcia: Poluare în Marea Marmara

Foto: AA / bianet.org

Spuma cu aspect de mucilagiu care se observă de mai multă vreme pe apele din regiunile de coastă ale Mării Marmara se datorează poluării organice și creșterii temperaturii apei, se arată într-un raport al Camerei inginerilor de mediu din Istanbul citat de publicația bianet.org.

Fenomenul este vizibil mai ales în dreptul Istanbulului și în laguna Küçükçekmece.

Experții explică faptul că acest mucilagiu, numit și ”salivă de mare”, este natural și apare în fiecare sezon, dar anul acesta fenomenul durează mult mai mult și este mult mai intens.  Se formează ca urmare a proliferării algelor marine microscopice, mai ales în apele liniștite și poate afecta ecosistemul.

”Poluarea în Marea Marmara a crescut foarte mult din cauza politicilor greșite privind tratarea apelor uzate. Apele uzate nu sunt tratate corespunzător înainte de a fi deversate în mare. De exemplu 70%din apele uzate ale Istanbulului sunt deversate în mare fără ca procesul de tratatre să fie dus până la capăt. Situații similare se înregistrează în orașele Tekirdağ, Yalova, Izmit și parțial la Çanakkale”, se arată în raport.

De asemenea, se impun măsuri urgente privind schimbările climatice, dat fiind că echilibrul biologic din Marea Marmara este extrem de fragil și este deja afectat de încălzirea apei, mai spun specialiștii, care își exprimă totodată îngrijorarea că Ministerul mediului păstrează în continuare tăcerea în legătură cu acest subiect și nu ia nicio măsură concretă.

 

Azerbaidjan: progrese în procesul de digitalizare a administrației publice

Azerbaïdjanul se află deja înaintea multor țări în privința procesului de digitalizare a administrației publice, a declarat într-un interviu pentru publicația Trend, Fariz Djafarov, director al Centrului național pentru dezvoltarea guvernării electronice e-government.

El a amintit că anul trecut a fost pus în funcțiune un sistem electronic centralizat privind emiterea de permise speciale de deplasare în timpul carantinei, în urma unui simplu SMS trimis la numărul 8103.  ”Cetățenii azeri au trimis 112 milioane de astfel de SMS-uri, iar 7 milioane de cetățeni au beneficiat de serviciile acestui sistem”, a subliniat el.

Un alt proiect important vizează administrarea electronică a resurselor de apă ale țării, inclusiv a cantităților de apă utilizate în diverse industrii, dar și supravegherea cantităților de apă care intră și care ies din țară. De asemenea, de la sfârșitul anului trecut a fost pus în funcțiune-Gov,  un sistem de interconectare informatică a tuturor structurilor guvernamentale.

Potrivit specialistului azer, Centrul pentru protecția datelor din sistemul național de stat este primul astfel de centru din Cauzazul de sud care respectă normele internaționale TIER III și normele de securitate ISO 27001.

 

Kazakshstan susține reformarea OMS

Președintele Kazkhstanului, Kassym-Jomart Tokaïev și-a exprimat totala susținere pentru propunerile directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Gebreyesus, privind reformarea OMS în sensul eficientizării ei și al întăririi independenței sale financiare.

Mesajul a fost transmis în timpul celei de a 74-a sesiuni a Adunării mondiale a sănătății care a avut loc recent în format video și care a avut ca temă ”Stoparea pandemiei și prevenirea pandemiilor potențiale”, transmite publicația 24.kz.

Adresându-se reprezentanților celor 194 de națiuni participante la conferință, președintele kazac a subliniat că pandemia a fost și este încă ”un test de stress fără precedent” și a apreciat că OMS și-a făcut datoria, ducând lupta cu coronavirusul atât în țările dezvoltate cât și în cele mai puțin dezvoltate.

El a apreciat că OMS a reușit să mobilizeze rapid resurse importante necesare pentru lupta împotriva coronavirusului și a mulțumit pentru ajutorul organizației privind modernizarea Centrului pentru sănătate primară de la Almaty.

 

Georgia: gazele naturale se scumpesc din nou

De la 1 iunie a.c. tariful pentru metrul cub de gaze naturale a crescut cu 8 tetri (cca 2 eurcenți) pentru jumătate de milion din locuitori din capitala Tbilisi, după ce în 2017 fusese deja scumpit cu alți 5 tetri, transmite postul Vocea Americii, secțiunea în limba georgiană.

Modificarea tarifului a fost operată ca urmare a creșterii cursului valutar, la cererea companiei Tbilisi energy, a explicat un reprezentant al Autorității naționale în domeniul energiei. După solicitarea Tbilisi Energy, și celelalte companii de profil locale, Varketil Gas și Energo Union, furnizori pentru restul populației capitalei, au solicitat creșterea tarifelor, care va fi aprobată.  

”Nu știu cum o s-o scoatem la capăt. Electricitatea și apa s-au scumpit deja de la începutul anului. Tariful era subvenționat dar guvernul a decis să elimine subvențiile. Acum s-a scumpit și gazul! Ce vom face la iarnă? Prețurile și cursul de schimb au luat-o razna, salariile se duc imediat din cauza inflației... mergem înapoi, nu înainte. Înțeleg că a fost pandemie, că e criză, dar criza asta nu se sfârșește niciodată”, spune un rezident din Tbilisi care are o familie de patru persoane.

 

Au participat la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Nune Grigoryan - Armenia

Hülya Çetinkaya - Turcia

Djamila Khaspoladova - Azerbaidjan

Yenglik Onerbayeva - Kazakhstan

Saba  Khoujadzé – Georgia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 4 iunie 2021