Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parcul tematic Astérix & Obelix își redeschide porțile

asterix_obelix.png

Parcul Asterix din Plailly, Oise, Franța, 2 iunie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Parcul tematic dedicat celebrelor personaje de desene animate Asterix și Obelix se pregătește pentru redeschiderea din 9 iunie, după ce timp de 7 luni a rămas închis din cauza pandemiei.

Cele 80 de hectare ale parcului, inclusiv 34 de hectare pentru agrement și 26 de hectare alocate spațiilor de parcare, par destul de goale cu o săptămână înainte de redeschidere. Ici și colo, totuși, câteva persoane lucrează: acolo se bate un ultim cui, dincolo se mătură în fața unui magazin...

Și apoi brusc, la colțul unei străduțe, apare Asterix, care își repetă plimbarea prin parc într-un ritm cadențat.

"Suntem în plină pregătire și ne bucurăm să vedem vizitatori în parcul Astérix care a fost închis timp de șapte luni", declară pentru AFP Delphine Pons, noua directoare generală a parcului.

Inaugurat în 1989 în comuna Plailly din departamentul Oise, Parcul Astérix, care aparține companiei franceze Compagnie des Alpes, a primit în 2019, 2,325 milioane de vizitatori și a avut o cifră de afaceri de peste 123 de milioane de euro. În 2020 afacerile au scăzut cu 40%.

Pe teritoriul întregului parc, cei 600 de muncitori sezonieri recrutați pentru deschidere (peste 1.000 în sezonul de vârf) își termină instructajul.

De la anunțul redeschiderii, Delphine Pons a notat o „accelerare foarte clară a rezervărilor”, care sunt obligatorii până pe 30 iunie. Inițial, parcul va funcționa „cu un indice de 65% din capacitatea sa adică 20.000 de vizitatori”, explică ea.

Purtarea măștii va fi obligatorie de la vârsta de 11 ani, iar marcajele pe sol vor asigura distanța dintre grupuri, limitate la șase persoane. De asemenea, au fost instalate peste 900 de puncte de distribuție a gelului hidroalcoolic și dezinfectarea mâinilor va fi obligatorie la intrarea în fiecare atracție.

Thomas Vallet, șef adjunct serviciu întreținere, verifică hamurile de protecție ale „pegasus express”, în timp ce din difuzoare se aude muzica dansului sirtaki.

Reluarea activității „face mult, mult bine pentru moral (...) Cu toții abia așteptăm ca parcul să-și redeschidă porțile pentru a vedea oamenii care străbat aleile parcului și se distrează”, spune entuziasmat un bărbat de 30 de ani, care a sosit în 2006 ca ucenic și care este acum unul dintre cei 300 de angajați permanenți ai parcului.

„După șase luni, zilele încep să pară foarte lungi”, adaugă el.

 

Traducere de Magda Savițchi după reportajul publicat de France24