Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum putem călătorii în pandemie cu animalele de companie?

În Uniunea Europeană, portalul care va elibera certificatele digitale privind COVID este déjà activ și șapte state membre l-au acesat în vederea emiterii acestor documente pe baza cărora se va putea călători…Dar ce se întâmplă cu animalele de companie, mai ales că există cazuri de transmitere a noului coronavirus de la om la animal dar nu și privind situația inversă? Ce s-a schimbat? 

Potrivit paginii oficiale de informare a Comisiei Europene, normele UE facilitează călătoriile în altă țară din spațiul comunitar  împreună cu câinele, pisica sau dihorul de companie. Aceste norme acoperă, de asemenea, călătoriile în Uniunea Europeană dintr-o țară sau un teritoriu din afara Uniunii. Cu câteva excepții, animalul dumneavoastră de companie vă poate însoți în altă țară din spațiul european comun sau când intrați dintr-o țară terță dacă a fost microcipat sau are un tatuaj lizibil în mod clar dacă este aplicat înainte de 3 iulie 2011, dacă a fost vaccinat împotriva rabiei, dacă a fost tratat împotriva teniei Echinococcus multilocularis, tratamentul care însă nu e obligatoriu pentru câinii care se deplasează direct între Finlanda, Irlanda și Malta și dacă deține un pașaport european pentru animale de companie, atunci când călătorește între țări din UE sau un certificat UE privind sănătatea animalelor, atunci când călătorește dintr-o țară terță. Pașaportul european pentru animale de companie este un document care urmează un model standard la nivelul UE și este esențial pentru călătoriile între țările Uniunii. Conține o descriere a animalului de companie, precum și alte detalii, inclusiv despre microcipul sau codul tatuat, evidența privind vaccinarea antirabică și datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis pașaportul. Puteți obține un pașaport pentru câinii, pisicile sau dihorii de companie de la orice medic veterinar autorizat. Un pașaport pentru animale de companie este valabil pe toată durata vieții, atâta timp cât animalele respective sunt la zi cu vaccinurile contra rabiei. În cazul în care călătoriți într-o țară din UE din Andorra, Elveția, Insulele Feroe, Gibraltar, Groenlanda, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican, animalul dumneavoastră de companie poate intra în UE cu un pașaport eliberat într-una din aceste țări. Certificatul privind sănătatea animalelor este un alt tip de document care conține informații specifice despre animalul dumneavoastră de companie : identitate, sănătate, vaccinare antirabică și se bazează pe un model standard al UE.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul dumneavoastră de companie trebuie să dețină un certificat UE aprobat de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic. În plus, ar trebui să completați și să anexați o declarație scrisă la certificatul de sănătate al animalului dumneavoastră de companie, care să ateste faptul că relocarea sa nu se face în scop comercial. Această declarație este, de asemenea, necesară în cazul în care animalul dumneavoastră de companie călătorește sub responsabilitatea unei persoane autorizate de dumneavoastră. În acest caz, animalul de companie trebuie să ajungă la dumneavoastră în termen de 5 zile de la relocarea dumneavoastră.

Ca regulă generală, animalele de companie trebuie să călătorească împreună cu proprietarii lor. Puteți călători cu maximum 5 animale de companie (câini, pisici, dihori domestici). Dacă depășiți acest număr, trebuie să furnizați dovezi că animalele respective participă la un concurs, la o expoziție sau la un eveniment sportiv (prezentând, de exemplu, un document de înregistrare) și au vârsta mai mare de 6 luni. În cazul în care călătoriți cu mai mult de 5 animale de companie (câini, pisici sau dihori domestici) și nu îndepliniți niciuna dintre excepțiile menționate mai sus, animalele dumneavoastră de companie trebuie să respecte normele de sănătate a animalelor care se aplică importului comercial de animale în UE. Pașapoartele europene pentru animale de companie sunt eliberate numai pentru câini, pisici și dihori domestici. În cazul în care călătoriți în altă țară din UE cu alte animale de companie (păsări, animale acvatice ornamentale, reptile, rozătoare sau iepuri), verificați normele naționale aplicabile în țara pe intenționați să o vizitați pentru informații despre condițiile de intrare.