Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nou obiectiv anti-pandemie în SUA: 70% vaccinați pînă la 4 iulie

bidenvaccinepixabay.jpg

Președintele Biden, obiectiv nou: 70% vaccinați pînă la 4 iulie
Președintele Biden, obiectiv nou: 70% vaccinați pînă la 4 iulie
Sursa imaginii: 
Pixabay

Smulsă din marasm epidemiologic printr-o impresionantă mobilizare terapeutică și vaccinală, America are la această oră peste 170 de milioane de persoane eligibile (63%) vaccinate cu o doză și peste 138 de milioane cu două doze. În tranșa critică a celor de vîrsta a treia procentul celor imunizați depășește 68%. Cele trei seruri omologate, Pfizer, Moderna și Johnson%Johnson,  au avut efecte spectaculoase: în ultimele patru luni și jumătate, media zilnică a cazurilor noi a trecut de la 184.000 la 19.000, media spitalizărilor a scăzut de la 117.000 la 21.000, iar rata deceselor este mai mică cu 85%.  În acest context pozitiv, președintele Biden a  dezvăluit, săptămîna trecută,  planurile unei noi ofensive anti-pandemie.

Corespondentul RFI în SUA are cronica unei mari mobilizări vaccinale:

Campania vaccinală anti-Covid întră într-un ritm nou în această lună, cu obiectivul de a atinge, pînă la 4 iulie, nivelul de 70% din populația eligibilă cu cel puțin o doză.

"Pornim, cu tot armamentul din dotare, într- o campanie de o lună  pentru a ne elibera de acest virus, a ne declara independenți de el, a scăpa din gheara în care ne ține de un an de zile. Doar așa vom putea sărbători Ziua Independenței fără teamă și îngrijorare",

a anunțat președintele Biden, care contemplă un peisaj vaccinal pestriț, cu piscuri în state precum Vermont și Hawaii, unde rata vaccinării monodozale a depășit 80%, Pennsylvania, Maine sau Minnesota care au trecut de cota 70, Virginia, New York sau Illinois care-s la o idee de 70% dar și depresiuni în Mississippi (44%) sau Alabama, 46%.  În ritmul actual, 45 la 100.00 de eligibili medie săptămînală în primul, 173  în al doilea, cele două state ar avea nevoie de peste un an pentru a urca povârnișul pînă la cota 70.   Dacă țin pasul tot așa, Wyoming ar ajunge la destinație în 10 luni, Louisiana în 7,  Oklahoma și Dakota de Nord în 6,  Missouri și Carolina de Nord în 5.  Se estimează că aproximativ 30 de state nu vor atinge, în cadența actuală, obiectivul vaccinal conturat de șeful Casei Albe.

Contraste regionale,  inter și întra-statale,  există și în materie de vîrstă, gen, etnicitate și rasă. Pe plan național, în rîndul celor dublu-vaccinați--și pe baza unor date limitate dar statistic semnificative--albii reprezintă ceva peste 60%, hispano-americanii în jur de 20%, afro-americanii aproximativ 15%. Distanța vaccinală procentuală între albi și negri este 76 în Colorado, 50 în New Jersey, 43 în Carolina de Sud. În Districtul Federal, albii, minoritari pe ansamblul populației, au un avantaj vaccinal de 13 procente.

"N-aș vrea să adăugăm încă o diviziune la cele, prea multe,  existente deja:  între locuri în care se trăiește fără teamă de Covid, și locuri în care,  la toamnă, boala gravă și moartea se întorc.  A te vaccina nu este un act partizan. Să fim o singură Americă, indivizibilă, să facem, împreună, încă un efort pentru ca la toamnă să scăpăm de frică".

Noul impuls este necesar și pentru că ritmul vaccinal zilnic actual,  circa 937.000 de doze,  marchează o scădere dramatică--aproximativ 30%-- în ultimele cîteva săptămîni. 

"E mai ușor decît oricînd să va vaccinați.  90% dintre voi trăiți la maximum 8 Km. de un centru de vaccinare. Începînd din această săptămînă și pe tot parcursul acestei luni, multe centre de vaccinare vor lucra 24 de ore din 24 de vineri pînă sîmbătă seară.  Uber și Lyft oferă călătorii gratuite către și de la centre de vaccinare. Frizeri și coafeze de cartier vor deveni promotori ai vaccinării, oferind programări sau avînd posibilitatea de a organiza centre mobile în spațiile proprii. Mii de voluntari vor bate la uși pentru a încuraja vaccinarea.  Pentru proprietarii de antreprize mici și mijlocii: dacă oferiți angajaților timp liber plătit pentru a se vaccina, primiți echivalentul cheltuielilor sub formă de credit fiscal. De asemenea, facilităm instalarea de centre de vaccinare la locul de muncă, iar pentru cei care ezită în continuare avem atrăgătoare stimulente și recompense".

În această din urmă privință, state și firme particulare se întrec în generozitate și inventivitate. Statul Ohio a fost primul cu ideea unei loterii, care și-a desemnat deja primul milionar vaccinal. California a plusat, în obișnuitu-i stil spectaculos, cu 15 cîștigători a 50.000 de dolari trași la sorți la sfîrșitul săptămînii trecute, și 10 norocoși care se vor alege, la 15 iunie, cu 1,5 milioane de căciulă.  Rețeaua de supermagazine și farmacii Kroger oferă și ea un milion, iar  emblematica Anheuser-Busch face cinste, la 4 iulie, cu bere la discreție. Ligile profesioniste de basket, hochei și baseball oferă bilete gratuite celor care se vaccinează în spațiile pe care le-au pus la dispoziție, iar o serie de alte antreprize îi atag pe ezitanți sau sceptici cu mici suveniruri sau cecuri-cadou.

Bere la 4 iulie și Nirvana autumnală a unei Americi triumfătoare în lungul război epidemiologic.

E fezabil, acest sprint estival, obiectivul este realist, dar obstacole rămîn, înalte și ținînd de spiritul hiper-politizat, ultra-partizan al epocii.

"Avem  vaccinul, un instrument redutabil, extrem de eficient. În următoarea lună, în următoarele două, trei luni,  să ne concentrăm asupra nehotarîților, să-i facem să înțeleagă importanța vaccinului pentru ei și familiile lor. Avem toate resursele, stă în puterea noastră. Dacă reușim, zdrobim virusul",

rostea mobilizator simbolul american al lungii campanii anti-Covid, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase,  doctorul Anthony Fauci.