Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum vom lucra după pandemie? „Din 10 angajați, 6 vor lucra la birou, 3 în sistem hibrid, iar 1 de acasă”

work.jpg

Sursa imaginii: 
pixnio.com

Odată cu regresul pandemiei, din ce în ce mai multe companii își recheamă angajații la birou. La fel se întâmplă și în cazul gigantului Apple, care se lovește însă de refuzul unei părți importante a personalului său. Angajaţii companiei americane și-au exprimat, într-o scrisoare comună, nemulţumirea faţă de noul program de muncă propus de conducere, ce presupune trei zile pe săptămână de muncă la birou și două de acasă. „Fiecare echipă în parte ar trebui să decidă dacă vrea să muncească de la birou sau de acasă”, se arată în scrisoarea protest a angajaților de la Apple, care cer o flexibilizare mai mare a programului de lucru.

Sunt chestiuni cu care se confruntă treptat și marile companii din România. La RFI, Florin Jianu, fost ministrul delegat pentru IMM-uri și actual președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, spune că „fenomenul flexibilizării programului de lucru va fi din ce în ce mai vizibil în România, iar cel mai probabil, în viitor doar 6 angajați din 10 vor lucra de la birou”.

Florin Jianu: Perioada pandemiei a schimbat cu totul structura în ceea ce înseamnă forța de muncă și a flexibilizat mai mult relațiile de muncă. În ceea ce înseamnă întreprinderile mici și mijlocii, majoritatea angajaților s-au întors la muncă. Pentru companiile mari există o flexibilizare mai mare, în general pentru companiile care lucrează în sfera serviciilor. Acolo e posibil lucrul de la distanță, spre exemplu în serviciile bancare sau IT. Cu siguranță vom asista la o modificare a tendințelor în ceea ce înseamnă piața forței de muncă la lucrul de la distanță, la lucrul de acasă, la o flexibilizare mai mare a programului de muncă. Lucrurile acestea implică și modificări legislative și o adaptare la aceste realități.

Reporter: Din punctul de vedere al randamentului angajaților, vorbim despre cei care au lucrat de acasă în ultimul an și jumătate, s-a observat vreo schimbare?

FJ: Dacă raportăm la datele public de către diverse companii, randamentul angajaților a crescut. Dacă ne gândim la faptul că aceștia nu mai parcurg timpul de acasă până la lucru, nu mai au acele pauze, nu mai reprezintă foarte multe costuri pentru angajatori, dacă ne gândim și la costurile conexe pentru ceea ce înseamnă acești angajați prezenți la locul de muncă, raportat la toate aceste lucruri cu siguranță randamentul a crescut. Există o conexiune și o relație directă puternică între angajator și angajați în rândul întreprinderilor mici și mijlocii. Noi considerăm că și venirea la serviciu a diverșilor angajați ajută întreprinderile mici și mijlocii. Acești angajați ai companiilor mari, multinaționale lucrează preponderent de acasă.

Rep: De ce s-ar teme unele companii să își lase angajații să lucreze de acasă? Așa cum ați spus și dumneavoastră, în cele mai multe cazuri s-a înregistrat o creștere a randamentului în cazul muncii de acasă...

FJ: Nu aș putea să spun că există o temere într-un fel sau în altul. Ceea ce vă pot spune e că o consecință a faptului că angajații lucrează mai mult de acasă e că IMM-uri sunt un pic mai afectate. IMM-urile sunt de obicei subcontractoare sau furnizoare de servicii pentru companiile mari de la servicii de curățenie până la catering sau diverse alte tipuri de servicii. Ori, nemaiexistând aceste aglomerări de angajați la locul de muncă, atunci IMM-urile sunt afectate. Altfel, nu vă pot spune dacă există vreo temere în rândul angajatorilor mari. De vreme ce acceptă aceste lucruri și unele dintre companii și-au asumat public că până spre sfârșitul anului viitor angajații vor lucra nu în mod hibrid, ci cu totul de la distanță de acasă, nu cred că există vreo temere în acest sens.

Rep: Aruncând o privire spre viitor și presupunând că poate peste un an pandemia va fi deja istorie, procentual, cum vedeți lucrurile în cazul firmelor în care lucrul se poate efectua și de acasă?

FJ: Probabil că va exista o împărțire în trei. Acolo unde nu se poate angajații vor trebui să fie prezenți fizic. Vorbim de sectoare preponderent industriale sau construcții. Iar celelalte două categorii sunt legate de faptul că angajații pot lucra hibrid, o parte acasă, o parte la distanță sau parte din programul de lucru lucrat de acasă și un număr de zile pe lună lucrat de la birou. Și mai sunt angajatorii care lucrează cu angajații numai de acasă. Probabil că aici va exista o minoritate. Dacă e să împărțim, probabil că vor fi șase care vor lucra așa din zece care vor lucra la birou, trei care vor lucra în sistem hibrid și unul care va lucra totalmente de acasă

Ascultă:

 
Florin Jianu, fost ministrul delegat pentru IMM-uri, despre munca de acasă