
Social
Cascada Bigăr s-a prăbușit în Miniș. Tristețe pe Valea Almăjului
bigar_acum.jpg

Cascada Bigăr se află în Valea Minișului și face parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, din județul Caraș-Severin. E cam la jumătatea distanței dintre Oravița și Bozovici, exact în locul prin care trece Paralela 45. A devenit faimoasă după ce, în 2013, site-ul World Geography a plasat-o pe primul loc în topul celor mai spectaculoase cascade din lume.
Aici se varsă practic în râul Miniș izbucul Bigăr. Apa lui iese la lumină de sub o stâncă și tocmai o parte din această stâncă s-a prăbușit în Miniș luni seară. Primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu, a fost printre primii care au aflat de acest incident.
„M-au sunat cei de la Parcuri, că s-a dislocat o bucată din cascadă, mușchiul crescând de la an la an, tot îngreunându-se, formațiunea de mușchi s-a format pe un tuf calcaros, el fiind impermeabil, a intrat apa de la îngheț / dezgheț, probabil a suferit anumite fisuri și s-a dislocat un 60%, să zic, din cascadă. Din formațiunea de mușchi. Îi trist, ce să zic”, spune Stoicu.
În această primăvară, la Bigăr au ajuns, în zilele de weekend, între 500 și 700 de turiști pe zi. Numărul lor era însă așteptat să crească spectaculos pe durata verii. În luna mai, după ce primăvara a întârziat mult în Banatul de Munte, cascada Bigăr, cu vegetația ei proaspăt revenită la viață, oferea vizitatorilor un peisaj cu adevărat superb, fără să fie nevoie de vreun filtru foto.
Acum, aspectul zonei s-a schimbat dramatic. Primarul Adrian Stoicu resimte șocul de care a avut parte când a ajuns, luni seară, la Bigăr. Crede însă că. în timp, s-ar putea produce o minune.
„Și acum am așa un gol. Îi greu, îi greu când muncești vrei să faci când mai multe, când vrei să arăți la oameni frumusețile zonei (…) E păcat și pentru cascadă, dar să știți că de la an la an ea se va forma din nou, apa fiind calcaroasă, mușchiul își va reveni. N-o să mai fie la fel de spectaculoasă cum a fost până acum, că nu poți să copiezi o clădire sau să zici că econstruiești ceva. Natura îi foarte greu s-o readuci la viața așa cum a fost cândva”, continuă primarul din Bozovici.
Datele din anii trecuți au arătat că, în 2018, de exemplu, au vizitat cascada în jur de 100.000 de oameni. Cifra este mare, având în vedere zona, prea puțin cunoscută încă în afara județelor limitrofe. Dispariția parțială a cascadei Bigăr n-ar trebui însă să îndepărteze turiștii, pentru că Valea Almăjului are încă multe povești de spus. Din nou, Adrian Stoicu.
„Eu sper ca oamenii să vină în continuare pe Cheile Carașului, e o zonă frumoasă, mai avem obiective. Așa descoperă Valea Almăjului, zona Văii Almăjului, cu parcul mulinologic de la Eftimie Murgu, cu Cheile Nerei, cu Lacul Dracului. Deci chiar sunt obiective de vizitat”, conchide acesta.
Romsilva a postat, luni seară, și un filmuleț în care se vede exact momentul desprinderii bucății de stâncă, Regia a respins unele informații apărute în spațiul public, potrivit cărora prăbușirea cascadei Bigăr ar fi fost provocată de captarea apei de către păstrăvăria Valea Miniș. Aceasta a fost construită în perioada 1986-1988, iar în ultimii 33 de ani aici nu s-a mai făcut nicio lucrare suplimentară. „Cascada Bigăr s-a prăbușit din cauze naturale, sub propria greutate, în urma acumulării în timp a travertinului și a mușchiului”, precizează cei de la RNP.