Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania își redeschide plajele pentru turiștii vaccinați

plaja_barcelona.png

Plajă din Barcelona, 6 iunie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Spania, a doua cea mai mare destinație turistică din lume, își redeschide de astăzi, 8 iunie, granițele, deci și plajele, pentru turiștii vaccinați, în speranța de a redresa un sector cheie al economiei sale, devastat de pandemie.

Un impediment este acela că țara este încă plasată în zona de risc de către Regatul Unit, care impune o carantină la întoarcerea cetățenilor săi, ceea ce îi descurajează să vină să se bucure de soarele din Spania.

 

„Spania este o destinație sigură”, a declarat ministra Sănătății, Carolina Darias, spunând că țara sa, în care sosirile au scăzut cu 77% în 2020, după ce în 2019 ajunseseră la 83,5 milioane de vizitatori, este „pe drumul de a-și recâștiga poziția de lider al turismului global”.

 

Începând cu 8 iunie, granițele spaniole se deschid tuturor persoanelor vaccinate din întreaga lume.

 

O altă măsură de relaxare menită să relanseze turismul, presupune ca europenii nevaccinați, care aveau deja dreptul de a veni, dar trebuiau să prezinte un PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte, vor putea acum să prezinte un test antigen, care costă mult mai puțin.

 

Pentru angajații din sector, această zi ar trebui să marcheze marea revenire a turiștilor străini. José Luis Prieto, președintele Uniunii Agențiilor de Turism (Unav), anticipează o „recuperare spectaculoasă”.

 

Potrivit lui, operatorii de turism au remarcat „o mare cerere de informații în ultimele trei săptămâni din Marea Britanie, Franța și Germania, primele trei piețe” pentru sectorul turistic spaniol.

 

De la Costa del Sol (sud) până la Insulele Baleare sau Canare, hotelurile și restaurantele reamenajate s-au redeschis după luni de închidere, în timp ce companiile aeriene au reluat zborurile către anumite destinații.

 

Aeroportul din Malaga, cel mai important din întreaga Andaluzie (sud), a primit, doar luni dimineața, nu mai puțin de douăzeci de zboruri internaționale , din Berlin, Lille, Frankfurt, Dublin sau Londra ...

 

„Dezamăgirea” britanică

Marea Britanie a lăsat însă Spania pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, cerându-le cetățenilor săi să treacă mai multe teste plătite și să respecte o carantină descurajantă, de cel puțin cinci zile la întoarcere.

 

Cu toate acestea, din 24 mai, Spania vine în întâmpinarea turiștilor britanici: primul contingent nu va fi nevoit să prezinte nici testul PCR. Cetățenii din alte câteva altor țări, precum China sau Japonia, sunt, de asemenea, scutiți de orice restricții.

 

Ministra Turismului din Spania, Maria Reyes Maroto, spune că „nu a înțeles decizia” Regatului Unit de a nu fi acceptat să includă în „lista verde” anumite regiuni turistice spaniole precum Insulele Baleare sau Canare, unde rata de incidență este mai mică.

 

Administrația de la Londra își va reconsidera decizia abia peste trei săptămâni, săptămâni prețioase care ar putea influența obiectivul guvernului spaniol de a atrage 45 de milioane de vizitatori în acest an.

 

În acest context de „incertitudine”, compania turistică TUI, numărul unu mondial în turism, și-a anulat toate zborurile către Spania până pe 13 iunie.

 

Începând cu 8 iunie, Spania va permite din nou navelor de croazieră să acosteze în porturile sale. Linia de croazieră MSC Cruises a anunțat că una dintre navele sale va pleca din Barcelona pe 26 iunie, iar un prim vasde croazieră al TUI Cruises va ajunge în portul din Valencia va primi pe 27 iunie.

 

Economia spaniolă, foarte dependentă de turism, a fost în 2020 una dintre economiile occidentale cele mai afectate de pandemie, cu o scădere de 10,8% din PIB-ul său.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24