
Social
Iran: Lupte între femei, interzise dar susținute tacit de autorități. Cum sunt înșelate sistematic sportivele
iran_femei.png

Ca și culturismul sau baletul feminin, MMA-ul pentru femei face parte din Iranul „underground” sau „subteran”, care reunește un set de practici culturale și sportive interzise în mod oficial, dar care totuși se desfășoară în Republica Islamică. De câțiva ani, mai mulți jurnaliști și sportivi au semnalat acest fenomen, dar până acum nu aveau nicio imagine care să le susțină afirmațiile. Acest videoclip de un minut și jumătate schimbă însă datele problemei.
Potrivit France24 video-ul este filmat în Shahriar, o suburbie din Teheran și arată două femei care practică MMA-ul într-un ring delimitat de corzi, în curtea a ceea ce seamănă a fi o vilă. Auzim două voci feminine care dau indicații și sfaturi luptătoarelor, dar și vocea unui bărbat care îi dă sfaturi arbitrului, spunându-i unde să stea, la ce să fie atent. Nu se știe data la care a fost realizat video-ul.
Cu toate că femeile din Iran nu ezită să depășească orice limită, colegul nostru explică faptul că, în cazul luptelor MMA, ele sunt aproape întotdeauna victime ale fraudei organizate.
Victime
Behzad Majidi este un blogger stabilit în Elveția, specializat în sportul iranian. El se ocupă de MMA și, în special, de luptătorii iranieni care sunt stabiliți în Iran:
„Poate că la prima vedere, ne bucurăm când vedem acest videoclip, chiar putem spune că ne mândrim văzând cum femeile iraniene încearcă să își depășească limitele. Dar situația este mult mai complexă și mai tristă decât pare.
Există două niveluri când vine vorba de luptele MMA: amator și profesionist. Lupta pe care o vedem în acest video se presupune a fi una la nivel profesionist, deoarece femeile nu au echipament de protecție pentru cap și picioare [așa cum se întâmplă în cadrul luptelor oficiale, n.r.]. Și totuși, putem remarca că ele luptă foarte bine, amatoare fiind.
La nivel de amator, luptătorilor le este interzis să-și lovească adversarul atunci când este la pământ. Însă, după cum putem observa în acest videoclip, fetele se lovesc în continuare după ce cad. Este clar că ele nu au nicio idee despre ceea ce fac și că sunt începătoare.
Antrenoarele lor sunt, de asemenea, începătoare și par că nu știu cum să-și antreneze luptătoarele. După cum auzim în video, chiar și arbitrul este începător: un bărbat îi dă indicații despre cum ar trebui să se miște, unde ar trebui să se uite și ce să verifice, și toate astea în timpul luptei.
Potrivit informațiilor mele, această luptă a avut loc în Shahriar, în urmă cu doar câteva săptămâni [presa locală a confirmat locația, n.r.]”.
O înșelătorie
Colegul nostru cunoaște bine lumea MMA din Iran și după părerea lui, este foarte probabil ca femeile din acest videoclip să fie, la fel ca multe altele, victimele inconștiente ale unui sistem corupt:
„Organizatorii acestor lupte ilegale sunt trei bărbați care au legături speciale cu Federația Iraniană de Arte Marțiale, ceea ce îi face de neatins.
Ceea ce fac acești oameni nu are nicio legătură cu sportul. Nici măcar nu încearcă să le ajute pe luptătoarele de MMA iraniene să progreseze. Ei pur și simplu conduc o afacere profitabilă înșelând aceste tinere femei.
Le cer mulți bani pentru a le „pregăti” pentru o luptă MMA profesionistă. Le fac pe aceste tinere femei să creadă că, dacă vor câștiga luptele în străinătate, vor putea câștiga mulți bani din semnarea de contracte în campionate celebre, precum campionatul rus „ACA”.
În realitate însă, ei pregătesc luptele în Iran între aceste fete începătoare și aleg doar câteva. Fetele alese vor fi trimise apoi în țările vecine, cum ar fi Armenia sau Georgia pentru a se confrunta cu luptătoare MMA mult mai experimentate.
Abia atunci începe adevărata înșelătorie: oricine dorește să lupte într-o ligă profesionistă, trebuie să aibă la activ șase lupte la nivel de amator. Managerii luptătoarelor MMA din țări precum Armenia sau Georgia, țările vecine ale Iranului, caută să aleagă șase meciuri ușoare pentru luptătoarele lor. Managerii luptătoarelor iraniene pot cere astfel bani în schimbul unui meci cu un adversar mai slab.
În timp ce adversarii au fost antrenați cu adevărat în cluburile din țara lor, bietele femei iraniene, slab pregătite, nu au văzut niciodată o luptă reală. Odată intrate în ring, este clar că nu au nicio șansă să câștige”.
Există câțiva luptători MMA iranieni celebri, precum Mad Dog, care luptă pentru Suedia sau Amir Ali Akbari, care luptă pentru Iran. În Iran, acest sport a fost mult timp ilegal chiar și pentru bărbați și a fost recunoscut abia recent, pe 3 aprilie, doar pentru bărbați.
Implicarea autorităților
Behzad Majidi le compătimește pe aceste sportive iraniene, victime ale acestei escrocherii:
„Federația Iraniană de Arte Marțiale este direct responsabilă de această situație, refuzând să pună la dispoziția femeilor iraniene un adevărat club și să le ofere o reală pregătire. Cluburi organizate, transparente și supravegheate, cum există în cazul multor altor sporturi feminine din Iran, ar pune capăt acestui tip de înșelătorie.
Nu avem luptători MMA profesioniști în Iran. Din păcate, există o mulțime de femei pe rețelele de socializare care pretind că sunt luptătoare profesioniste, dar toate mint pentru a câștiga bani.
Ele vând programe cu exerciții, regimuri sau ședințe de antrenament private dându-se drept luptătoare MMA profesioniste. Până în prezent, există doar câteva luptătoare iraniene, care au și o altă naționalitate și luptă pentru alte țări, ca de exemplu Pannie Kianzad, una dintre cele mai bune luptătoare MMA din lume sau Samin Kamal Beik care s-a stabilit în Italia de câțiva ani.
Aceste tinere iraniene, dacă vor cu adevărat să devină luptătoare MMA, trebuie să plece din Iran, să se alăture unui adevărat club MMA, să se antreneze corect și să învețe cum să lupte într-un mediu responsabil și respectuos”.
Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24