Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arată contractul păgubos dintre Romprest și Primaria Sectorului 1 încheiat pe vremea edilului Andrei Chiliman?

bomba_ceas_cosul_gunoi.jpg

Foto: RFI/Cosmin Ruscior
Foto: RFI/Cosmin Ruscior
Sursa imaginii: 
Foto: RFI/Cosmin Ruscior

Scandalul dintre Primăria Sectorului 1 al capitalei și firma Romprest scoate la iveală cifre din contractul păgubos încheiat de municipalitate încă din 2008 cu firma de salubrizare. Astfel, Romprest poate primi într-un an până la o treime din bugetul total al primăriei pentru servicii care sunt de 3-4 ori mai costisitoare decât cele practicate în alte orașe ale țării. În plus, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză conducerea Romprest de șantaj și susține că firma facturează servicii pe care de fapt nu le prestează. De asemenea, din contract rezultă că Romprest deține exclusivitate pe serviciile de salubritate din Sectorul 1 pe o durată de 25 de ani, începând cu 2008. „Vorbim despre piață închisă și monopol care încurajează comportamente arbitrare și prețuri umflate”, explică la RFI jurnalistul Dan Tapalagă, de la G4media.

Compania de salubritate Romprest a înaintat primăriei la începutul anului o estimare de buget de 240 de milioane de lei, conform documentelor publicate de Economedia.ro, pentru servicii de curățare a străzilor, colectare și depozitare a deșeurilor și deszăpezire. Cu facturi restante de alte 90 de milioane de lei pe 2020, pe care primăria însă le contestă, Romprest ar fi ușurat în acest an bugetul administrației locale de aproximativ 330 de milioane de lei, notează G4media.

Cu toate că este una dintre cele mai bogate administrații, această sumă reprezintă cam o treime din bugetul primăriei Sector 1 pe un an de zile. Primaria ar fi cheltuit, așadar, cam un milion de lei pe zi doar pe servicii de salubritate.

Serviciile Romprest sunt considerate de primăria Capitalei mult umflate, cam de 3-4 ori mai mari față de alte prețuri practicate în alte orașe. Compania este acuzată, suplimentar, că facturează lucrări neexecutate. Romprest neagă, invocă un contract și lucrări suplimentare de curățenie și dezinfectare efectuate în anul crizei sanitare.

Ascultă precizările jurnalistului Dan Tapalagă, G4media:

În ce privește contractul încheiat în 2008 între administrația de atunci (Andrei Chiliman, PNL) și Romprest, clauzele de reziliere par scrise la sediul companiei, nu în interesul primăriei.

Din documentul consultat de G4Media.ro rezultă că Romprest deține exclusivitate pe serviciile de salubritate din sectorul 1 pe o durată de 25 de ani de la încheierea contractului. Așadar, piață închisă, monopol care încurajează comportamente arbitrare și prețuri umflate.

În plus, primăria poate desființa contractul unilateral numai dacă compania intră în faliment.

Citește întregul articol pe G4media.ro