Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Arhiepiscopul Teodosie, fără sancțiune de la CNCD după comentariile legate de rolul femeii în biserică

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să lase la latitudinea Bisericii Ortodoxe Române orice ”apreciere” legată de conduita Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cazul legat de declarațiile acestuia față de rolul femeii în biserică, potrivit unui comunicat al CNCD.

 

”Consiliul constată că, în astfel de cazuri cum este cel supus analizei (doar în acest caz concret ce constituie obiectul plângerii), în temeiul libertății religioase și a principiului autonomiei cultelor recunoscute de statul român, revine acestora din urmă să aprecieze și să-și aplice propriile regulamente atunci când, un ierarh în exprimarea libertății de conștiință și religioasă poate aduce atingere drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în speță dreptului la demnitate a femeilor”, potrivit comunicatului CNCD, citat de G4Media. 

Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat la începutul lunii mai că nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul, deoarece aceasta este condiţia ei şi că femeia “nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale”. ”Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă”, a mai explicat arhiepiscopul Tomisului.

Ulterior, Asociația VeDem Just a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din cauza afirmațiilor făcute de Arhiepiscopul Tomisului la adresa femeilor.

La doar trei zile după declarațiile inițiale făcute de Teodosie, acesta a susținut predică în care a vorbit despre ”capacitatea de jertfă” a femeilor, despre ”noblețea, frumusețea și gingășia” acestora și în care aduce cuvinte de laudă ”călugărițelor, mamelor, învățătoarelor și profesoarelor”.

Citește și: ÎPS Teodosie: „Femeia a început păcatul, altfel n-ar fi născut în dureri”