Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UE: Certificatul digital COVID, aprobat de europarlamentari. Cine a votat împotrivă?

muresan_epp.jpg

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan
Sursa imaginii: 
Facebook / Siegfried Mureșan

Parlamentul European a aprobat prin vot certificatul digital al UE privind COVID-19. Au fost 546 voturi pentru, însă și 93 împotrivă, precum și 51 abțineri. Certificatul va fi emis gratuit de autoritățile naționale și va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie.

Certificatul, care va include și un cod QR, va dovedi că deținătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obținut recent un rezultat negativ la testul COVID-19.

Sistemul se va aplica de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. În cadrul negocierilor dintre instituții, eurodeputații au obținut un acord pentru ca țările Uniunii să nu poată impune restricții de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepția cazului în care [ele] sunt necesare și proporționale pentru protecția sănătății publice”.

Țările Uniunii sunt încurajate să asigure posibilități de testare ușor accesibile și la prețuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Toate țările Uniunii trebuie să accepte certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă și certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naționale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgență pe lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Mureșan: Vaccinarea rămâne cheia

„Împotriva documentului care va facilita călătoriile în interiorul UE au votat doar formațiunile eurosceptice”, a precizat, pentru RFI, europarlamentarul Siegfried Muresan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European. În rest, „toate marile forțe din PE au votat în favoarea certificatului”, afirmă Mureșan.

El spune că, după ce Consiliul European va valida acest certificat digital, rămâne ca fiecare stat în parte să decidă cum va fi emis acest document programat să intre oficial în vigoare la 1 iulie, care va înlesni călătoria în UE pentru cetățenii vaccinați sau care au trecut prin boală. „Cel mai probabil, oamenii îl vor putea avea asupra lor în format electronic sau digital”, spune Mureșan.

„Și pentru cei care nu fac parte din aceste două categorii va putea fi emis acest certificat pe baza unui test Covid recent efectuat, însă valabilitatea documentul va fi redusă comparativ cu cea a certificatului emis pentru persoanele vaccinate”, spune Siegfried Muresan care lansează un apel pentru vaccinarea cât mai multor persoane.

Ascultă:

 
Europarlamentarul Siegfried Muresan, despre certificatul Covid