Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Senegal: Un gest inedit de solidaritate cu mamele minore

Două fotografii postate recent pe Twitter de către Labaly Touré, profesor la o Universitate din Kaolack, Senegal, în care el apare purtând în brațe bebelușul uneia dintre studentele sale a cunoscut un mare succes. Profesorul universitar a mărturisit că a fost surprins de entuziasmul generat de postarea sa și speră ca gestul să-i conștientizeze mai mult pe oameni în legătură cu dificultățile studentelor-mame.

În după amiaza de 2 iunie a.c., Labaly Touré, doctor în geomatică, care predă la Universitatea Sine Saloum Elhadj Ibrahima Niass din Kaolack, în sud-estul capitalei Dakar, a postat două fotografii cu această descriere: „În această dimineață, în timpul cursului pe care îl predau la Universitate, am avut plăcerea să țin în brațe bebelușul uneia dintre studentele mele”.

Postarea profesorului a devenit rapid virală: în 48 de ore a adunat 14.000 de distribuiri și peste 100.000 de aprecieri.

„Maternitatea nu ar trebui să fie un factor hotărâtor în ceea ce privește abandonul școlar”

Studenta a venit la cursuri cu bebelușul ei, care are mai puțin de un an. Nu putea fi atentă la curs în felul acesta. L-a pus pe genunchi, însă, văzând acest lucru, m-am oferit să îl țin eu astfel încât ea să poată urmări cursul liniștită. Am ținut bebelușul întregul curs, a fost foarte liniștit!”, relatează profesorul, contactat de echipa postului de televiziune france France 24.

Intenția mea a fost să o ajut, dar a fost și o modalitate de a le transmite tuturor studentelor mame, care se străduiesc să îmbine maternitatea cu studiile superioare, că au sprijinul meu. Voiam să le spun că nu mai este un lucru imposibil în ziua de azi. Eu însumi fiind părinte, aceste situații mă sensibilizează. Iar noi, profesorii, jucăm un rol important în sprijinirea acestor mame.

Nu știu multe cazuri similare în cadrul universității noastre sau în altă parte, dar când se întâmplă să fiu pus într-o astfel de situație, fac tot ce pot pentru a susține studentele astfel încât ele să nu renunțe la studii. Le spun și colegilor mei: maternitatea nu ar trebui să fie un factor hotărâtor în ceea ce privește abandonul școlar”.

Ce soluții?

„Nu mă așteptam vreodată ca fotografiile mele de pe Twitter să aibă un asemenea succes! Nu credeam că o asemenea problemă sensibilizează și îi preocupă pe oameni. Pentru mine, aceste fotografii mă determină să-mi pun următoarea întrebare: ce soluții le putem oferi tinerelor care vin la universitate cu bebelușii lor?

Situația acestor tinere demonstrează clar că există o problemă în Senegal: creșele și bonele sunt costisitoare și nu sunt accesibile pentru toată lumea, mai ales când știm care sunt condițiile de viață ale studentelor care, destul de des, nu dispun de mijloacele necesare.

Este evident că dacă studenta putea să plătească o persoană care să îi supravegheze copilul, o făcea. Nu a avut altă opțiune și nu aveam de gând să o trimit acasă doar pentru că a venit cu copilul ei la curs!”.

În 2020, rata natalității în Senegal a fost de 36,1%, una dintre cele mai mari din lume, la fel ca și rata fertilității: puțin sub cinci copii/femeie.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24