Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


China: Școlile pentru ”bărbați adevărați” (reportaj RFI)

copii_china.png

Elevi chinezi puși să alerge cu masca pe figură la ora de educație fizică, Beijing, 9 aprilie 2021
Image source: 
AFP via rfi.fr

În China, în perioada 7-9 iunie a avut loc ”gaokao”, bacalaureatul chinez. Ca de fiecare dată fetele au avut rezultate mai bune. Un prilej de a readuce în discuție sistemul de educație considerat ”prea feminin” de unele figuri virile contrariate...

Zgomotul excavatoarelor și al altor utilaje de construcții acoperă fluierăturile de pe terenul de sport. Este ora de sport pentru elevii școlii. Mai degrabă un „Boys club”, la o oră de Beijing, în provincia Hebei. Într-o clădire albă din apropierea unui centru comercial, clubul primește 25 de elevi pe clasă în weekend. Doar băieți, precizează directorul Tang Haiyan:

„În școlile tradiționale, majoritatea cadrelor didactice sunt femei. Acasă, copiii sunt crescuți de mamele lor, tații fiind adesea absenți... Rezultatul: fiilor lor le lipsește curajul. Ceea ce noi numim criza masculinității. Aici, toți profesorii sunt bărbați, în clasă sunt doar băieți, iar sistemul de evaluare este centrat pe băieți”.

Sistem menit „să salveze băieții”

„Nanhai weiji”, adică „criza băieților” este o temă recurentă în presa de stat chineză în ultimii cinci ani. În mai multe provincii au fost deschise școli pentru băieți cu titlu experimental.

”Cântăm despre mândria de a fi bărbat și despre loialitatea față de patria mamă. De asemenea, practicăm sporturi masculine.

Privilegiem sporturile de contact: fotbalul american, sumo, luptele și alte arte marțiale... Acestea sunt sporturi mai potrivite pentru băieți”, spune profesorul de sport, Guo Suiyi.

Un sistem menit „să salveze băieții”, repetă academicienii, delegați ai Congresului...Voci minoritare, dar care au acces la mass-media și la cercurile de putere. La masa de prânz, în cantină, elevii în trening scandează sloganuri precum: „Trebuie să luptăm pentru trei lucruri: țara noastră, onoarea noastră și visurile noastre”.

„Îi învățăm pe elevii noștri să fie responsabili. Cum să fii deschis la minte, cum să fii curajos, puternic, ce înseamnă să visezi și să mergi până la capăt. Toate învățăturile noastre sunt axate pe valorile și gândirea băieților”, explică directorul.

Un concept ”toxic”

Este o idee bună cultivarea unui „temperament masculin” într-o lume considerată prea feminină și care ar avea un impact asupra rezultatelor mai puțin bune ale băieților la examen?

Din perspectiva feministelor, printre care se numără și avocata Feng Yuan, exact acest lucru trebuie evitat: „Cred că nu este sănătos pentru societate să promovăm principii potrivit cărora bărbații trebuie să fie duri și puternici. Rolul dominant al bărbatului, acest concept toxic al masculinității...”.

Susținătorii claselor exclusive de băieți sunt în conflict cu apărătorii egalității de gen. Pe terenul de sport al școlii, două fetițe se joacă cu mingea, departe de băieți. Directorul le cunoaște bine, sunt ale lui. „Cum lucrez în fiecare weekend, nu am timp să stau cu fiicele mele, așa că le aduc cu mine pentru a le putea supraveghea”.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după reportajul publicat de rfi.fr