Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua lege a pensiilor nu va mai avea stagiul de cotizare fix

Cristian Ghinea îl ironizează pe Marcel Ciolacu pe tema eventualei renegocieri a PNRR (Foto: arhivă RFI)

Anunțul a fost făcut de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la HotNews LIVE, precizând că acesta va depinde de domeniul de activitate, dar fără să ofere și alte detalii.

Cristian Ghinea a explicat că decizia se va lua în guvern, odată cu aprobarea proiectului de lege a pensiilor, și în parlament unde acesta trebuie adoptat:

Stagiul de cotizare nu va mai fi fix, va fi o formulă în funcție de domeniu. Nu pot să vă dau un exemplu pentru că nu știm în momentul ăsta. În asta va consta consultarea publică”, a spus ministrul.

Tot acesta a explicat că în angajamentele asumate la Bruxelles este cel referitor la eliminarea stagiului de cotizare de 25 de ani stabilit de PSD, deoarece acesta ar fi avut drept consecință un dezechilibru major în sistem.

Ei (cei de la Comisia Europeană -n.r.) s-au speriat de acel stagiu de cotizare de 25 de ani. Noi avem acum un stagiu de 35 de ani și legea dată de PSD în 2019, înainte de alegeri, brusc i-a apucat dragul de pensionari, scădea brusc la 25 de ani. Cei de la Comisie și foarte mulți economiști au spus că foarte mulți oameni vor ieși brusc la pensie. Să scazi brusc stagiul înseamnă să arunci sistemul în aer. Și atunci am spus, scoatem această scădere bruscă și rămâne să găsim o formulă care să fie viabilă si sa nu dezechilibreze sistemul”, a mai spus ministrul Ghinea.

Totodată, noua lege a pensiilor vine și cu o nouă formulă de calcul, a cărei introducere este asumată de guvern în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. Noua formulă de calcul a pensiei va fi bazată de numărul de puncte realizat de beneficiar potrivit principiului contributivității.

Se încearcă în acest fel corectarea unei mari părți din inechitățile sistemului public de pensii prin eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit. Acest aspect poate fi realizat prin noua formulă de calcul a pensiei, formulă care are ca principiu de calcul produsul dintre numărul total de puncte cu valoarea unui indicator de pensie, un mecanism de indexare standard și sustenabil financiar (în locul creșterilor ad-hoc), care ar asigura predictibilitatea pe termen mediu și lung a cheltuielilor cu plata pensiilor, eliminând în acest fel toate cheltuielile aferente reprezentării intereselor statului”, se arată în document.

Această nouă formulă de calcul a pensiei și stagiul de cotizare vor intra în vigoare odată cu noua lege a pensiilor a cărei trimitere în Parlament va fi făcută anul viitor.