Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În curând jocuri video fără consolă?

jocuri.png

Într-un magazin Microsoft din Seul, un specialist testează un joc din seria Xbox, 10 noiembrie 2020
Sursa imaginii: 
Jung Yeon-je AFP via France24

Microsoft a anunțat recent că lucrează la un software care ar permite pasionaților de jocuri Xbox să se joace direct pe televizorul lor conectat la internet, fără consolă, un pas înainte către dematerializarea jocurilor video, în opinia specialiștilor.

Gigantul american al computerelor participă în perioada 12-15 iunie a.c. la Salonul anual de jocuri video (E3 pentru „Electronic Entertainment Expo”), care are loc online din cauza pandemiei.

"Ca și companie, Microsoft este complet implicat în domeniul jocurilor", a declarat patronul grupului Satya Nadella. "Trei miliarde de consumatori adoră să se joace pentru divertisment, spiritul comunitar, aspectul creativ, precum și pentru plăcerea realizării. Ambiția noastră este să-i sprijinim, oriunde se joacă."

Piața jocurilor video, consolidată de criza sănătății și valurile de izolare, a explodat în ultimii ani datorită ofertei accesibile pe telefon, dar și apariției serviciilor în sistem cloud, precum Luna (Amazon) și Stadia (Google), unde jocurile sunt găzduite pe servere și nu pe o consolă sau PC.

Astfel, jucătorii au nevoie doar de controlere, un ecran și o conexiune bună la internet.

Echipa Xbox lucrează cu producătorii de televizoare pentru a-și integra software-ul care va oferi acces la jocurile sale, disponibile până acum în mod normal pe console. De asemenea, compania va proiecta dispozitive care se vor conecta la orice ecran cu conexiune la internet, cu același obiectiv.

În următoarele săptămâni, jucătorii vor putea achiziționa abonamente la Xbox Game Pass Ultimate, serviciul de streaming Microsoft, prin intermediul principalelor browsere de internet (Chrome, Edge și Safari).

"Încă există un loc pentru console și PC-uri și, sincer, întotdeauna va exista. Dar, datorită cloud-ului, vom putea oferi o experiență de joc grozavă oricărei persoane conectate la internet", a precizat Phil Spencer, directorul diviziei Xbox Director.

Xbox Game Pass număra 18 milioane de abonați la nivel mondial la sfârșitul anului trecut, potrivit cifrelor publicate de grup.

Cheltuielile pentru jocurile video în Statele Unite au ajuns la aproape 15 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2021, cu 30% mai mult decât anul trecut în aceeași perioadă, potrivit companiei NPD.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24