
Social
CNAS: Spitalele, finanțate pe fiecare caz covid. Vasile Barbu (ANPP): Sunt medici și asistente care de un an și ceva primesc bani degeaba
hospital-1802680_1920.jpg

Din 243 de spitale care au tratat COVID, 178 au solicitat să îngrijească și pacienți non-COVID, a spus marți medicul Magdalena Ciobanu, director general Direcţia Generală Asistenţă Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății. Potrivit acesteia, din primăvara acestui an spitalele au fost încurajate să revină la tratarea pacienților non-COVID, însă „managerii trebuie ca, odată cu cererea de revenire la tratarea pacienților non-COVID, să depună și planul în caz de recrudescență a pandemiei”.
La rândul său, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a declarat că se are în vedere finanțarea unităților sanitare pe număr de bolnavi cu COVID tratați.Dacă în anul 2019 au fost internați în spitalele românești 3,37 milioane de pacienți, în 2020 numărul acestora a fost de 2,3 milioane, o scădere cu 61%, a spus Adrian Gheorghe, președintele CNAS, într-o conferință de presă.
„Dacă ne uităm la analiza trimestrelor - de exemplu, trimestrul I 2019, trimestrul I 2020 și trimestrul I 2021, avem în continuare mai puține internări. În trimestrul I 2021 am avut aproximativ 525.000 de internări față de 941.000 în trimestrul I 2019”, mai arată președintele CNAS.
"În contextul intenției de revenire graduală la normalitate, inclusiv în finanțare, intenția e de a reveni la modalitățile uzuale de plată pentru activitățile de internare acuți pentru cazurile non-COVID, iar pentru cazurile COVID avem o formulă care va fi bazată pe finanțare pe fiecare caz covid. (…) Partea de COVID va fi finanțată principial pe baza numărului de cazuri COVID înmulțit cu un tarif”, a anunțat Adrian Gheorghe, președintele CNAS, care a adăugat că această modificare va avea loc gradual.
"Acum serviciile medicale din România pot fi accesate în siguranță atunci când este nevoie. Monitorizăm permanent numărul de internări din spitale și ne aflăm încă la niveluri mult mai scăzute de accesare a spitalelor față de 2019, înainte de debutul pandemiei”, a mai spus acesta.
URMĂREȘTE AICI DECLARAȚIILE:
" Noi am propus încă de anul trecut un mecanism de descurajare a managerilor de spitale de a se menține într-o stare, într-o structură incertă de funcționare. Ei primeau bani oricum. (...) Am identificat această problemă încă de anul trecut, împreună cu ministrul Tătaru, și dumnealui a susținut faptul că într-adevăr managerii sunt oricum plătiți și nimic nu-i îndeamnă să revină la normal, să primească și alți pacienți. Sunt medici și asistenți care de un an și ceva pur și simplu stau degeaba și primesc bani, în timp ce dincolo de porțile spitalului sunt pacienți care au nevoie de servicii medicale, unii chiar mor pentru că nu pot fi diagnosticați și tratați la timp", spune la RFI, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
"Noi sperăm că această modificare să se facă treptat, de așa natură încât să nu avem alte efecte secundare ale acestei măsuri, introducerea spitalelor într-o mare criză. Trebuie doar să-i atenționăm să le dăm niște termene, pentru ca ei într-un termen rezonabil să aibă posibilitatea, și resursele financiare și umane, să reintre în normalitate. Nu peste noapte să le tăiem finanțarea, pentru că producem mari dezechilibre de management în sistem, dar să le dăm niște termene până la care ei să se conformeze cu structuri de spitale astfel încât decontarea pentru veniturile încasate să se facă per servicii și nu pe niște sume de bani alocate așa, indiferent.", mai spune Vasile Barbu.
ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: