Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: 2 milioane de români se opun vaccinării. 800.000 spun că pandemia nu există

Mai mult de jumătate dintre români (56%) ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze împotriva noului coronavirus, iar cei mai favorabili vaccinării sunt vârstnicii şi persoanele cu studii superioare. Asta reflectă un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom. Cercetarea mai indică faptul că există peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale care se opun vaccinării şi le-ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze.

Într-un moment în care vaccinarea e la cote minime, sondajul realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române şi Elicom, citat de News.ro, arată că un sfert dintre români cred că lipsa de informare sau proasta informare îi fac pe unii oameni să refuze vaccinarea anti-COVID.

La întrebarea „Care sunt motivele care îi fac pe oameni să nu se vaccineze împotriva COVID-19?”, răspunsurile pot fi încadrate în două mari categorii.

O primă categorie, care grupează opţiunile a 44% dintre respondenţi, include drept motivaţii: lipsa de informare, proasta informare, manipularea sau dezinformarea (36%), precum şi ignoranţa, prostia şi indiferenţa (8%).

A doua categorie, care grupează atitudini rezervate sau ostile vaccinării (48%), invocă drept motive: teama de reacţii adverse la vaccinare, inclusiv de moarte (21%), neîncrederea în serurile anti-COVID-19 (nu este eficace, nu este testat suficient – 17%) și neîncrederea generală în vaccinare (4%).

Acestora li se adaugă şi motivaţia inexistenţei noului coronavirus (6%). Această ultimă motivaţie descrie o grupare de oameni, redusă ca proporţie, dar suficient de numeroasă  şi de activă pentru a-şi face simţită prezenţa (peste 800.000 de persoane).

Potrivit cercetării, există trei curente de opinie cu privire la proporţia populaţiei adulte care se va vaccina împotriva noului coronavirus: pesimiştii, moderaţii şi optimiştii. Pesimiştii formează circa o treime din populaţie (34%). Aceştia se aşteaptă ca mai puţin de  jumătate dintre adulţi să se vaccineze în acest an. Optimiştii, care reprezintă ceva mai mult de o treime din populaţie (37%), estimează că se vor vaccina în acest an peste 60% dintre adulţii eligibili pentru vaccinare. În sfârşit, moderaţii – aproape trei din zece persoane (29%) – susţin că în acest an se va vaccina între 50% şi 59% din populaţia adultă.

În întregul eşantion, media estimărilor subiecţilor cu privire la proporţia populaţiei adulte a României care se va vaccina în acest an este de 52%. Această valoare este întărită de faptul că mai mult de jumătate (56%) dintre subiecţii cercetării ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze. Categoriile de populaţie cele mai favorabile vaccinării sunt vârstnicii (67%) şi persoanele cu studii superioare (67%).

Cei care nu ar face o asemenea recomandare se împart în două categorii. Pe de o parte, sunt cei care evită o recomandare fermă într-un sens sau altul. Circa trei din zece persoane nu ar da niciun sfat, ar spune să mai aştepte câteva luni ori declară că recomandarea depinde de situaţie. Există şi o a treia categorie, care se opune vaccinării şi ar recomanda apropiaţilor să nu se vaccineze. Proporţia acestora este de circa 15%, adică peste 2 milioane de persoane din toate straturile sociale.

Studiul a fost efectuat prin interviuri telefonice, prin care au fost contactate 1.023 de persoane. Marja de eroare este de +/- 3,1%.