Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Verdict crucial al CCR pentru cei cu credite : darea în plată respectă legea fundamentală

franci.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Verdict extrem de important al Curții Constituționale : Legea dării în plată este constituţională, cu o singură excepţie, a hotărât, joi, CCR, după două amânări ale acestei decizii. Avocatul Alexandra Ianul, care a susţinut constituţionalitatea legii împotriva zecilor de excepții de neconstituționalitate invocate de bănci, a declarat potrivit Bursa.ro, după decizia CCR că "avem o lege a dării în plată absolut constituţională, cu excepţia modificărilor pe alin. 8, avem prag, nu vor mai fi discuţii legate de impreviziune de acum încolo şi, exact cum anticipam, soarta proceselor din instanţă pe darea în plată este una clară - mergem cu toţii spre victorie". 

CCR a transmis, într-un comunicat: "Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolelor 4, 5, 7 din Legea nr. 77/2016, precum şi Legea nr.52/2020, în ansamblul său, sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”. Împotriva legii 52 băncile au formulat câteva sute de excepţii de neconstituţionalitate. Acestea se adaugă la cele peste 1500 de excepţii aduse legii dării în plată 77 din 2016 şi care au avut ca rezultat decizia CCR din 2016, decizie care precizează că instanţa analizează relaţia contractuală dintre client şi bancă şi verifică dacă există impreviziunea. Din păcate, instanţele, în cea mai mare parte, au impus debitorilor să probeze impreviziunea iar Legea 52 a fost determinată tocmai de practica judiciară şi clarifică pragul privind cursul valutar la care debitorul se află în situaţia de impreviziune. ”Împrumutaţii care au nevoie de o reechilibrare a contractului de credit vor avea şansa să obţină hotărâri favorabile”, opinează Asociaţia CREDERE, după decizia CCR. "Am aşteptat cu mari emoţii decizia Curţii Constituţionale a României…Aşteptarea ne-a fost răsplătită cu o decizie favorabilă consumatorilor, fapt ce va schimba în bine destinele debitorilor, în special a celor care au credite în franci elveţieni…Soluţia Curţii Constituţionale a României este esenţială, fiindcă ajută la îmbunătăţirea practicii din instanţe în favoarea consumatorilor supraîndatoraţi. Drept consecinţă, împrumutaţii care au nevoie de o reechilibrare a contractului de credit vor avea şansa să obţină hotărâri favorabile, putând să ȋşi ducă la ȋndeplinire, ȋn mod echitabil, obligaţiile contractuale", se arată într-un comunicat. La RFI, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob, spune că speră ca acest verdict, coroborat cu alte verdicte ale instanțelor românești și europene în favoarea consumatorilor, să convingă băncile că singura variantă este să accepte negocierea directă cu clienții și să evite procesele lungi și împovărătoare nu doar pentru ambele părți dar și pentru un sistem de justiție sufocat déjà de procese.

Să mai spunem că, acestui verdict de al Curții Constituționale I se aduagă un alt verdict favorabil consumatorilor din partea Curții Europene de Justiție. În data de 10 iunie 2021, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a emis un comunicat de presă prin care a anunțat pronunțarea unor decizii prin care au fost clarificate mai multe aspecte privitoare atât la evaluarea caracterului abuziv al unor clauze contractuale cuprinse în contactele de credit încheiate în monedă străină, cât și la termenul în care consumatorul care încheie un astfel de contracte de credit se poate adresa instanței pentru a reclama caracterul abuziv al clauzelor în discuție. Foarte pe scurt, Curtea Europeană a stabilit din nou că niciuna din clauzele abuzive incluse într-un contract de consum nu are dreptul să le creeze obligații consumatorilor. De asemenea, instanța a stabilit că plângerile în justiție privind clauzele abuzive din contractele bancare nu se prescriu, cu alte cuvinte pot fi formulate oricând. În fine, CJUE a stabilit că băncile au obligația de a informa în detaliu clienții cu privire la riscurile asumate în cazul împrumuturilor în monede străine astfel încât costurile fluctuațiilor de curs valutar să nu fie transferate integral asupra clienților.    

 

 

 

 
Președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, Alin Iacob