Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Pacienții nevaccinați anti-COVID au dreptul să ceară testarea gratuită la internarea în spital

ioana_mi.jpg

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă
Sursa imaginii: 
Facebook/Ministerul Sănătății

Pacienții nevaccinați împotriva COVID-19 au dreptul să ceară testarea gratuită la internarea în spital, a anunțat joi ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă.

"Este dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital", a declarat ministrul Sănătății, care spune că INSP a aprobat o metodologie în acest sens. Metodologia ar putea fi extinsă și la părinții care se internează împreună cu copiii, mai spune Ioana Mihăilă. În plus, spitalele au posibilitatea de a crea zone-tampon unde să cazeze pacienții care se testează înainte ca rezultatul testului să fie gata. Ioana Mihăilă a adăugat că este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită.

URMĂREȘTE AICI DECLARAȚIILE:

Declarațiile vin în contextul în care spitalele nu primesc în acest moment pacienți nevaccinați împotriva COVID-19 decât după dacă aceștia prezintă un test PCR negativ. Este cazul Spitalului Judeţean Slatina care a anunţat miercuri reluarea activităţii şi pentru alte patologii şi internarea în majoritatea secţiilor, începând din 22 iunie și cere dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau test negativ de coronavirus.

Spitalul a transmis, printr-un comunicat de presă citat de News.ro, că pacienţii care merg la unitatea medicală pentru internare continuă cu bilet de trimitere, vor prezenta, după caz, la data internării, următoarele documente:

  • dovada de vaccinare completă emisă cu cel puţin 10 zile anterioare internării;
  • dovada diagnosticării pozitive cu noul coronavirus în ultimele 90 de zile (adeverinţă eliberată de medicul de familie sau de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt);
  • test PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înaintea internării.

CITEȘTE ȘI : Spitalul Judeţean Slatina, redeschis pentru pacienții non-COVID. Ce documente cere unitatea sanitară