Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


George Roman (Salvați Copiii): Amânarea majorării alocațiilor, un precedent rușinos

Majorarea alocațiilor pentru copii va fi amânată (Sursa foto: pixabay)

Alocația pe care o primesc copiii din România este una dintre cele mai mici din Uniunea Europeană. O spune la RFI directorul de advocacy de la Salvați Copiii, George Roman, care atrage atenția că e vorba de un drept constituțional destinat tuturor copiilor, fără discriminare. Organizația a publicat o scrisoare deschisă în care îi cere vicepremierului Kelemen Hunor (UDMR) să renunțe la ideea ca alocațiile să fie acordate diferențiat, în funcție de veniturile familiilor.

George Roman critică amânarea majorării alocațiilor pentru copii de către Guvern: ”Faptul că Guvernul încearcă să amâne aplicarea unui act normativ, el însuși o amânare a unui drept câștigat de copii acum doi ani este un precedent rușinos și reprezintă într-un fel o ignorare a principiului constituțional al interesului superior al copilului”.

 

Soluția PSD pentru alocațiile copiilor. Marius Budăi: ”Efortul bugetar nu este semnificativ”

 

Alocațiile vor crește cu 20% de la 1 ianuarie, plus indexarea cu rata inflației, anunță Ludovic Orban

 

Reprezentantul Salvați Copiii explică și cum s-ar putea asigura statul că banii din alocații sunt cheltuiți de părinți în interesul copiilor: ”Avem această îndoială cu privire la modul în care unii bani sunt cheltuiți de către părinți și nu neapărat în interesul copilului, dar au fost multiple propuneri de mecanisme încă din 2015 și am văzut că și în 2020 Guvernul a adoptat o Ordonanță care acorda tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. La fel putem face și cu aceste alocații, ca să ne asigurăm că într-adevăr cei 300 de lei pe care ar trebui să-i primească copiii cândva sunt folosiți doar pentru ei, pentru rechizite, pentru alimente, pentru îmbrăcăminte, pentru tabere, eu știu, excursii, cheltuieli care sunt doar în interesul lor”.

 
George Roman, despre alocațiile copiilor