Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19 | În R.Moldova, doar 5 la sută dintre cetățeni, vaccinați cu ambele doze. Medici, decorați post-mortem

asistenta_vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

În R.Moldova, procesul de imunizare anti-Covid decurge lent, până în prezent doar puțin peste 200 de mii de cetățeni, fiind vaccinați cu ambele doze, ceea ce înseamnă peste 5 la sută. Cu o singură doză, până astăzi, sunt 397 de mii de oameni sau 11 la sută. Între timp, a scăzut numărul infectărilor și deceselor. Vineri, au fost înregistrate 60 de noi cazuri de coronavirus și trei decese. În ajunul Zilei Lucrătorului Medical și a Farmacistului, 134 de cadre medicale au fost decorate post-mortem cu Ordinul de Onoare de președintele R.Moldova, Maia Sandu.

Distincțiile au fost acordate ”în semn de profund omagiu și gratitudine pentru curajul, devotamentul și spiritul de sacrificiu de care au dat dovadă în realizarea actului medical, riscându-și propria viață pentru salvarea altor vieți omenești în perioada pandemiei Covid-19”. În listă se regăsesc medici, asistenți medicali, felceri, infirmieri, moașe, farmaciști, laboranți, profesori universitari și directori ai centrelor de sănătate, care au decedat în timpul pandemiei.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, de la debutul pandemiei, în R.Moldova, 256.054 de persoane s-au infectat cu coronavirus, iar 6.165 au decedat.

Să spunem că, în seara zilei de vineri, la Chișinău urmează să ajungă un nou lot de vaccinuri Sputnik V. Anunțul a fost făcut de liderul socialiștilor, Igor Dodon, aflat într-o vizită la Moscova. Totodată, Dodon a precizat că săptămâna viitoare se va imuniza cu serul rusesc. Chiar dacă acum un an promitea că va fi prima persoană care se va imuniza în Moldova cu Sputnik V, liderul PSRM a ales să o facă acum, în plină campanie electorală. ”Marți-miercuri mă voi vaccina. Și o voi face public. Am încredere doar în Sputnik V”, a declarat la Moscova, Igor Dodon.

R.Moldova a receptionat anterior alte 142 de mii de doze Sputnik V.

În total, în țară au ajuns peste 1 mln doze de vaccin, cele mai multe fiind donate de România – peste 400 de mii.

Chiar dacă au fost organizate maratoane de vaccinare și mai multe puncte mobile unde poate fi administrat serul anti-Covid, moldovenii nu se grăbesc să se vaccineze, declară autoritățile, care susțin că până în toamnă, în actualele condiții, nu va fi atinsă cota de 70 la sută pentru a avea imunitatea colectivă. 

Șefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv: ”Cei mai mulți – peste 60% – s-au vaccinat bărbații. În funcție de vârstă, cele mai multe – peste 80% – sunt persoanele trecute de 40 de ani. Cu regret, observăm o mică scădere în procesul de vaccinare, de aceea încă o dată menționăm necesitatea vaccinării în condițiile creșterii numărului de cazuri înregistrat și în Marea Britanie. Respectiv, pericolul de infectare încă mai persistă, chiar dacă înregistrăm o scădere a numărului de cazuri. Pericolul nu a trecut și este important să sporim rata de vaccinare”, a menționat specialista, citată de IPN.

Precizăm că, până astăzi, autoritățile de la Chișinău nu cunosc numărul moldovenilor care au ales să se vaccineze peste Prut. Amintim că, mii de moldoveni, au mers în România să se imunizeze întrucât procesul de imunizare în Moldova, din start a fost unul lent.

Până în prezent, au fost raportate peste 1 400 de reacții adverse, dintre care în jur de 95 la sută, forme ușoare, iar aproape 6 la sută, cu forme moderate.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre procesul de vaccinare din R.Moldova