Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


OMS: Varianta Delta a coronavirsului, pe cale să devină dominantă

Varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, este pe cale să devină dominantă în lume din cauza capacităţii ei sporite de transmitere, avertizează  Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Varianta indiană este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.

Potrivit Public Health England (PHE), circa 99% dintre cazurile de COVID-19 înregistrate în prezent în Marea Britanie corespund variantei Delta.

În Germania deocamdată numai 6% din cazurile de COVID-19 sunt cu varianta Delta, dar directorul Institutului german de boli infecţioase Robert Koch a declarat că ''întrebarea nu este 'dacă', ci 'când' " ea va deveni dominantă în Germania. Specialistul estimează că acest lucru se va întâmpla la toamnă.

la rândul său, epidemiologul Octavian Jurma afirmă că tulpina Delta a coronavirusului se află deja în circulaţie comunitară în România şi în creştere exponenţială, chiar dacă tulpina Alpha (britanică) se află în scădere accelerată.

„La rata curentă de creştere tulpina Delta va deveni dominantă cel târziu în luna septembrie, dar mai probabil la finalul lunii august”, apreciază  el. Potrivit News.ro, Jurma mai spune că la tineri infecţia cu tulpina Delta se poate confunda cu o răceală, iar în acest fel se poate răspândi boala.