Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criză de încredere la Asociația TM2023, lăsată fără bani de Primăria Timișoara. Fritz: Capitala Culturală merge înainte

capitala_culturala.jpg

Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii în 2023
Sursa imaginii: 
Otilia Ghițescu / RFI

Proiectul Capitală Europeană a Culturii 2023 e blocat în disputele dintre asociația care l-a coordonat până acum și principalul finanțator, adică Primăria Timișoara. În ultima adunare generală a acționarilor de la TM2023, Dominic Fritz a anunțat că municipalitatea nu mai dă niciun ban asociației, câtă vreme directorul executiv al acesteia, Simona Neumann, nu pleacă.

Cu un an și jumătate îînainte de a-și prelua  titlul de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara pare blocată în acest proiect. Miercuri, 23 iunie, era programată ședința de monitorizare din partea Comisiei Europene. Ea a fost însă amânată, după ce principalii finanțatori au trimis oficial la Comisia Europeană o scrisoare în care  au anunțat că nu mai au încredere în în asociația condusă de Simona Neumann. Aceasta ar fi fost de acord să plece din funcție, în condiții amiabile, dar a reclamat ulterior atacuri venite din partea primarului Dominic Fritz și a echipei acestuia.

Asociația TM2023 era blocată statutar din vara trecută, de când consiliul director nu mai avea decât patru membri din nouă. La acea vreme, fostul primar Nicolae Robu voia desființarea structurii.. El a forțat votarea, în adunarea generală, a unui nou statut, anulat ulterior în instanță. Consiliul director a fost completat în urmă cu aproximativ trei săptămâni, după ce Ministerul Culturii și-a numit un reprezentant. A fost convocată o adunare generală a acționarilor, prima după aproape un an. 

La ședința de la finele săptămânii trecute, primarul Dominic Fritz  a fost categoric: municipalitatea nu va mai finanța asociația, pentru că nu mai are încredere în directorul executiv. „După câteva luni de încercări de a resuscita o asociație care a fost blocată din punct de vedere legal, statutar, politic, dar și de management, am ajuns la concluzia că asociația nu mai poate să funcționeze în timp util ca un mecanism de a livra un program cultural de calitate. Tocmai de aceea am hotărât ca această asociație să nu mai fie finanțată de primărie. Finanțarea programului cultural să se facă prin alte mecanisme, în primul rând prin centrul nostru de proiecte și alte funcțiuni ale asociației să fie preluate de alte foruri”, explică Dominic Fritz.

Încă nu s-a stabilit clar cum vor merge lucrurile mai departe. În plus, este așteptat și raportul echipei de consultanți condusă de fostul ministrul al Culturii, Corina Șuteu, care a avut cu Primăria Timișoara un contract pe trei luni, în valoare de 27.000 de euro. Consultanții ar trebui să ofere direcțiille spre care să se îndrepte proiectul în perioada următoare.

„Cred că unde a eșuat asociația a fost să coaguleze, să angreneze acest proiect în comunitatea locală. Comunitatea culturală se simte între timp separată de acest proiect și asta va fi miza cea mai mare în săptămânile și lunile următoare, să reaprindem entuziasmul și să oferim un for pentru colaborare concretă în beneficiul acestui proiect”, susține primarul Timișoarei.

Luni seară a avut loc o întâlnire informală a primarului Dominic Fritz cu mai mulți reprezentanți ai sectorului cultural. Până să se așeze lucrurile, este cert că Asociația TM2023 nu se va mai ocupa de programul cultural. Ce se va întâmpla mai departe? Nu depinde de primărie, spune Fritz. „Asta va depinde foarte mult de AGA, eu am propus AGA să lucreze la un proiect de tranziție, să-și găsească un nou mandat, un nou rol. Ar putea să fie, de exemplu, asigurarea moștenirii capitalei în următorii ani, dar nu mai am încredere în capacitatea de a livra programul cultural. Eu nu vrea să fac rău asociației, dar era nevoie de această decizie clară tocmai ca să nu mai prelungim agonia cu care s-a confruntam Timișoara din cauza defecțiunilor din asociație”, detaliază primarul Timișoarei.

Următoarele săptămâni sunt cruciale pentru proiectul Capitalei Culturale. Banii vin târziu și în acest an. Nu sunt puțini, dar primele contracte de finanțare vor fi semnate abia la începutul lunii august. Asta înseamnă că, în patru luni, trebuie  concentrate evenimente cât pentru tot anul. Capitala Culturală merge însă înainte,în așteptarea unor vremuri mai bune. „Vom clarifica în următoarele săptămâni ce entitate ce rol va avea și important este că am lansat acum un apel pentru 4 milioane de lei pentru proiectele din programul cultural pentru proiectele de anul acesta. Asta dincolo de cele 3 milioane de lei pentru proiecte culturale mai generale și 2 milioane pentru proiecte prioritare, deci Capitala Culturală merge înainte”, conchide Dominic Fritz.

Timișoara ar fi trebuit să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Pandemia i-a mutat însă titlul doi ani mai târziu. Această amânare a picat cum nu se poate mai bine. Ca un singur exemplu, cea mai importantă investiție asumată în dosarul de candidatură, Centrul de Artă și Tehnologie MultipleXity, estimat la 12 milioane de euro, nu are încă nici măcar proiect. O altă problemă este lipsa unui cadru legal care să permită finanțarea multianuală. Promisiuni de la Ministerul Culturii au fost, dar ministrul a avut nevoie de un an și jumătate să semneze normele de aplicare ale OUG 42 / 2019, care se referă la obiective de infstrastructură culturală. Primăria ar avea de absorbit în acest an peste 60 de milioane de lei la acest capitol, dar contractele de finanțare pentru fiecare obiectiv nu au fost încă semnate. 

Următoarele săptămâni sunt cruciale și rămâne de văzut și care va fi raportul de după ședința de monitorizare din partea Comisiei Europene. Până acum, la verificările anterioare, asociația care gestionează proiectul  a primit note bune.