Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BOR, despre educația sexuală: Un atentat la inocenţa copiilor, care îi va marca întreaga viaţă

patriarhul-daniel-florii-2019_basilica.ro_.jpg

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Sursa imaginii: 
basilica.ro

Patriarhia Română critică dur propunerea de introducere a educației sexuale în programa școlară. Este "un atentat asupra inocenței copiilor, care împiedică dezvoltarea lor firească și îi marchează pentru întreaga viață", se afirmă într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu. În același document, Patriarhia susține că motivele invocate pentru introducerea educației sexuale în școli sunt false. Educația sexuală a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei într-o programă școlară, ignorându-se voința părinților, mai transmite Biserica.

În comunicatul transmis de purtătorul său de cuvânt, Patriarhia Română susține că motivele invocate pentru introducerea educației sexuale în școli sunt false. Vasile Bănescu susține că „educația sexuală” a devenit obiectul unor mari presiuni pentru introducerea ei în programa școlară, ignorându-se voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii.

Reprezentantul Patriarhiei mai susține că cei care promovează astfel de idei nu sunt interesați de rezolvarea problemelor reale din societate.

Biserica lansează și un atac dur la adresa ONG-urilor care susțin necesitatea unei astfel de materii în programa școlară.

BOR susține că niciunul dintre vehemenții apostoli ai sexualizării vieții copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în școli a aberantei, toxicei «ideologii de gen», nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieți sexuale dezordonate cu consecințe dramatice pentru copii și adolescenți.

Biserica mai consideră că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educaţie sexuală ar fi un atentat asupra inocenţei copiilor, care i-ar împiedica să se dezvolte firească şi i-ar marca pentru întreaga viaţă.

Amplul comunicat al Patriarhiei mai subliniază și faptul că există deja în şcolile din Romania materii al căror conţinut este „perfect adecvat predării noţiunilor necesare elevilor pe teme legate de sexualitate”.

În fine, Biserica aduce în discuţie și documente ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pe care le consideră detestabile.

„Patriarhia Română, dar şi celelalte Biserici din România, pledează ferm pentru disocierea programelor şcolare de orice tip de ideologie, precum «ideologia de gen» sau de «recomandările» ideologizant-alienante cuprinse în Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa şi BZgA, intitulat «Standarde pentru educaţia sexuală in Europa - un cadru pentru factorii de decizie politică, specialişti şi autorităţi din domeniul educaţiei şi sănătăţii».