Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sindicate din Sănătate: Mai puțin de jumătate din personal, vaccinat anti-COVID. Peste 30 de mii de salariați, imunizați natural

vaccin-pfizer-anti-covid_ro_vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
RO vaccinare / Facebook

Salariații din Sănătate, care nu s-au vaccinat anticoronavirus, ar putea suporta din propriul buzunar costul testării. Iar testările vor fi periodice, astfel încât pacienții care intră în contact cu ei să aibă un risc cât mai mic de a fi infectați, a declarat recent ministrul Sănătății, care are în vedere schimbarea cât mai rapidă a legislației. 
Astfel de declarații dovedesc incapacitatea de înțelegere a situației, reclamă Federația „Solidaritatea Sanitară” care cataloghează drept discriminatoriu modul în care sunt tratați angajații din sistem. Federația susține că există lucrători din sănătate imunizați natural cărora nu le este recunoscut acest lucru. Și totuși, câți salariați din sistem s-au vaccinat anticoronavirus și câți au trecut prin boală? Cifrele oferite de autorități diferă de cele ale organizațiilor sindicale.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că „personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se testează”.

Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare. Nu putem obliga şi nici nu este dorinţa noastră să obligăm pe cineva să se vaccineze. Dorinţa noastră este să informăm şi să facilităm activitatea celor care sunt vaccinaţi. (…) La nivelul la care am creionat lucrurile, fără să ajungem la o concluzie finală – personalul medical care nu este vaccinat probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a explicat ministrul Sănătăţii.

88,5% dintre lucrătorii din domeniul sănătății și social din România - spitale, ambulanță, personalul implicat în campania de vaccinare, farmaciști și personal de laborator, angajați ai centrelor rezidențiale sau personal care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, atât din sistemul public, cât și din cel privat - s-au vaccinat anti-COVID-19 până în acest moment, potrivit datelor transmise de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea și Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea HotNews.ro, la jumătatea lunii mai. 

"Din studiile noastre rezultă că suntem situați la nivelul Uniunii Europene, în jur de 47% din salariații din Sănătate sunt vaccinați anticoronavirus. Este rezultatul unui sondaj făcut de noi pe baza răspunsurilor primite din partea autorităților sanitare. Acestea ar fi datele noastre. E drept că de-a lungul timpului, autoritățile au raportat procente de genul 90%, noi am combătut de fiecare dată aceste procente, pentru că din punctul nostru de vedere nu erau reale. În primul rând pentru că baza de raportare era greșită, numărul de angajați din cele două sisteme - sănătate și asistență socială- era mult mai mare decât cei 250.000 la care se raporta Ministerul Sănătății. ", declară la RFI, Gabriel Predica, vicepreședintele Federației "Solidaritatea Sanitară". 

" Nu vedem sensul apelării la coerciție în condițiile în care am discuta de 90% dintre salariați vaccinați. Din punctul nostru de vedere, mai degrabă ar trebui utilizate pârghii de motivare, să spunem așa, a salariaților și mai puțin cele de obligativitate. Nu-i putem obliga să se vaccineze, în schimb îi putem convinge. După cum observați, utilizarea diferitelor forme de stimulare se face inclusiv la nivelul întregii populații. Pot exista diverse pârghii, aceasta este una dintre ele", mai spune Gabriel Predica. 

<Nu aruncați pe umerii lucrătorilor din Sănătate răspunderea pentru propriile erori>, spune Solidaritatea Sanitară. Unde au greșit autoritățile în campania de vaccinare anticoronavirus?

"Orice decizie, pentru a-și produce efecte, trebuie să aibă în spate date reale. Or, aceasta este principala eroare pe care, din punctul nostru de vedere, au făcut-o autoritățile. Din momentul în care au declarat un număr de persoane vaccinate care nu corespundea cu realitatea, din acel moment putem gândi că absolut tot ce s-a întâmplat a fost să zicem defazat. Nu au mai fost luate deciziile care trebuiau luate, dacă vreți cumva poate că și o parte dintre instituții s-au culcat pe ureche pe acest considerent - auzind până la urmă că 90% dintre salariați sunt vaccinați...Cumva acesta este principalul reproș pe care îl facem autorităților, respectiv faptul că au, să spunem... nu știu dacă e prea mult spus denaturat, tind să cred că nu a fost neapărat o intenție sau poate a fost, ci faptul că au pornit de la date eronate. Iar datele eronate produc decizii eronate", mai spune Gabriel Predica, vicepreședintele Federației "Solidaritatea Sanitară". 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: