Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A crescut sau nu puterea de cumpărare?

banet_afp.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Premierul Florin Câțu a declarat recent, întrebat în legătură cu creșterile de prețuri, că și ”puterea de cumpărare a românilor a crescut”. Aceasta în contextul în care statisticile prezentate zilele acestea de Eurostat vorbesc și ele despre o creștere a puterii de cumpărare a românilor, peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor, conform unei estimări privind consumul individual efectiv. Dar chiar așa stau lucrurile?

Potrivit datelor prezentate la începutul săptămânii de Eurostat, în 2020, țara noastră avea 79% din media Uniunii Europene, adică o putere de cumpărare cu 21% sub medie. În clasamentul UE al consumului anual efectiv per capita, România este la egalitate cu Estonia. Consumul individual efectiv se referă la bunurile și serviciile consumate efectiv de gospodării. Un alt studiu privind tot anul 2020 clasa însă România pe locul 31 în clasamentul european al puterii de cumpărare, cu aproximativ 60 la sută sub media europeană, în condițiile în care europenii aveau o putere de cumpărare medie de aproape 13 mii 900 de euro pe cap de locuitor, în scădere cu peste 5 la sută față de anul precedent, potrivit unui studiu GFK Purchasing Power. Dar cum este posibil ca statistici care vorbesc de același lucru să prezinte două realități complet diferite? Profesorul în economie Mircea Coșea explică la RFI că depinde mult de metoda de calcul. La fel ca analiștii GFK, Mircea Coșea explică : depinde foarte mult spre ce categorii sociale te uiți iar studiul GFK scotea de exemplu în evidență discrepanțele tot mai mari de venituri la nivel regional. Una este așadar puterea de cumpărare a unui om din mediul rural și alta a unui locuitor al capitalei, la fel cum una este situația angajaților la stat cărora le-au crescut veniturile, în timp ce ale altor categorii au scăzut și, avertizează profesorul Mircea Coșea, vor continua să scadă. În fine, dacă scoți în calcul inflația, cu 3,8 la sută mai mare în luna mai, poți picta lucrurile în roz dar nu ar fi cea mai bună opțiune în timp de criză când statele ar trebui să îndemne la cumpătare.

”Dacă luăm în considerare faptul că putem calcula puterea de cumpărare pe o anumită categorie a populației, domnul prim ministru are dreptate pentru că au crescut veniturile la o singură categorie a populației, mai précis la o parte a sferei bugetare care a beneficiat în perioada sărbătorilor pascale de anumite sporuri. Pe de altă parte s-a mărit numărul de personal deci și anvelopa salarială a crescut. Dacă ne referim la ansamblul țării, lucrurile sunt diferite, pentru că alte categorii, marea masă a populației, care lucrează în sectorul privat sau în ramuri care încă nu și-au reluat activitatea, nici pe departe nu au avut în ultima perioadă o creștere a veniturilor, dimpotrivă, au fost niște blocări. În concluzie nu putem spune că per ansamblu a crescut puterea de cumpărare a românilor, a tuturor românilor, dincontră, mă tem că este într-o tendință de scădere pentru că avem o înghețare a veniturilor care se va accentua în viitor pentru că avem acest Plan de Reziliență și Redresare care le impune : pensiile nu vor mai crește un număr de ani, vor fi eliminate sporurile din sectorul bugetar, vor fi eliminate anumite facilități la impozitare în sectoare importante cum sunt IT-ul și construcțiile, vor apare noi taxe, unele pe filiera Uniunii Europene, taxe de mediu, altele la nivel local…Deci suntem într-o perioadă în care mai mult cresc cheltuielile decât veniturile deci atenție mare la ce se întâmplă”, spune profesorul în economie.

Mircea Coșea mai avertizează că și inflația va rămâne pe o traiectorie ascendentă erodând puterea de cumpărare de care vorbește premierul iar dependența României de importuri nu va face decât să alimenteze procesul inflaționist. De altfel, e ușor să compari salariile din România cu cele din Germania și apoi să te gândești că dintr-un salariu în România plătești aceleași produse ca un german adăugând toate taxele de import și să înțelegi că nu avem aceiași putere de cumpărare. În fine, mai atrage atenția profesorul Mircea Coșea, în România atât statul cât și românul de rând consumă pe credit, deci este falsă impresia că a crescut puterea de cumpărare când de fapt e doar o periculoasă creștere a gradului fiecăruia de îndatorare.

”Toată România trăiește pe credit. Noi împrumutăm atât de mult și atât de repede că, până la urmă, ajungem la concluzia că toate cheltuielile pe care le face statul cu plata cheltuielilor curente, salarii, pensii,provind din împrumuturile pe care statul le face. Problema abia acum apare pentru că atunci când lucrurile încep să fie mai de austeritate, creditele statului și ale populației vor deveni în mare parte neperformante pentru că nu vor mai putea fi plătite și acest lucru se va răsfrânge și asupra situației băncilor”, avertizează expertul. Nu în ultimul rând, profesorul în economie Mircea Coșea pune afirmațiile premierului în contextual electoral și, într-adevăr, declarațiile au fost făcute la o adunare electoral la Deveselu. Mircea Coșea avertizează însă că discursul politic ar trebui să îndemne populația la cumpătare în contextul austerității nu să ofere pahare de apă rece pentru a o îmbăta.