Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ungaria: comunitatea LGBT și identitatea de gen, noile ținte ale lui Viktor Orbán

Înainte de revenirea la putere a lui Viktor Orbán în 2010, Ungaria era una dintre cele mai progresiste țări din regiune în ceea ce privește minoritățile sexuale. Din 1960, homosexualitatea nu mai era considerată o infracțiune, iar căsătoria între două persoane de același sex a fost recunoscută începând cu 1996. La 15 iunie 2021, Partidul Naționalist de dreapta al prim-ministrului a adoptat o lege care interzice promovarea homosexualității și schimbarea de sex la copii.

Miercuri, 16 iunie, două zile după manifestările din piața Kossuth unde se află sediul Parlamentului, cetățenii din Budapesta vor să organizeze o demonstrație dar, de această dată, în fața palatului președintelui Republicii, Janos Ader. Cauza indignării: legea votată pe 15 iunie de Partidul Naționalist de dreapta (Fidesz) al prim-ministrului Viktor Orbán și de către Jobbik, Partidul de dreapta radical. Menit să consolideze sancțiunile împotriva pedofililor, textul de lege a fost modificat în ultimul moment. Include amendamente care interzic promovarea homosexualității în rândul minorilor. „Pornografia și conținuturile cu tentă sexuală sau care promovează devierea identității de gen, schimbarea sexului și homosexualitatea nu ar trebui să fie accesibile celor sub 18 ani”, indică textul. Potrivit opoziției cât și apărătorilor drepturilor omului, care denunță confuzia care se face între pedofili și minoritățile sexuale și susțin că acest text seamănă cu o lege din Rusia, Viktor Orbán îi calcă pe urme lui Vladimir Putin.

Comunitatea LGBT+, noul inamic

În 2010, când Viktor Orbán a revenit la putere, după opt ani aflat de partea opoziției, minorităților sexuale nu li s-au acordat prea multă atenție. Liderul Partidului de dreapta era ocupat să pună stăpânire pe presă și să preia controlul tuturor instituțiilor pentru guvernarea absolută a statului. Și totuși, Ungaria se mai bucură de un val liberal. După ce a fost primul membru al blocului sovietic care a decis că homosexualitatea nu este o infracțiune în anii 1960, țara a continuat să îmbrățișeze idei progresiste, iar în 1996 a autorizat căsătoria între două persoane de același sex.

În 2015, afluxul de refugiați din Europa i-a oferit lui Orbán ocazia să lanseze o campanie anti-migranți, despre care pretinde că a fost orchestrată de George Soros și aliații săi liberali de stânga. Desfășurată cu mare patos, campania începe să-și piardă din avânt trei ani mai târziu. Partidul de dreapta, care până atunci considera homosexualitatea a fi o chestiune privată, începe să vorbească despre ea ca despre o boală care are nevoie de un leac. Președintele Parlamentului, Laszlo Kövér, încadrează cuplurile homosexuale în categoria „pedofililor”, considerând că, atunci când acestea vor să adopte o fac doar pentru a avea o jucărie care să îi distreze. „Acest guvern încă încearcă să-și găsească un dușman. Mai întâi organizează o campanie de comunicare împotriva țintei sale, apoi adoptă legi discriminatorii. A procedat la fel în cazul persoanelor fără adăpost, migranților, ONG-urilor... Mi-e teamă că de această dată ținta este comunitatea LGBT”, notează Tamas Dombos, de la asociația Hattér, care apără drepturile minorităților sexuale.

Schimbare radicală a politicii

În iulie 2018, Gay Pride s-a derulat sub stricta supraveghere a poliției. Miile de participanți manifestau pe străzile goale, unde trecătorii nu aveau voie. Un nou grup de extremă dreapta ”Partidul Nostru” a cerut interzicerea marșului. Îmbrăcați în tricouri negre inscripționate cu „Oameni normali”, membrii grupului batjocoreau manifestanții de la distanță. La 23 octombrie 2019, cu ocazia aniversării revoluției din 1956, extremiștii celebrează această sărbătoare națională arzând steagul curcubeu. Din perspectiva Viktoriei Radvanyi, purtătoarea de cuvânt a festivalului Budapest Pride, acest incident nu este întâmplător. „Guvernul începe să-și dea arama pe față în ceea ce privește comunitatea LGBT. Și credem că este o legătură între atitudinea guvernului și acțiunile grupurilor neonaziste. Înainte de 2019, acești extremiști nu prea erau interesați de persoanele LGBT. Doar câțiva oameni protestau împotriva minorităților sexuale în timpul  evenimentului Gay Pride, dar doar atât. Cu ajutorul poliției, țineam situația sub control”, a declarat ea pentru echipa RFI.

Povestea Elvrei și a Tamarei ilustrează perfect orientarea către politica de dreapta a guvernului Orban. Înainte, Elvira era bărbat, căsătorit și care avea și copii. După ce și-a schimbat sexul, în 2013 a decis că își dorește ca noua identitate să figureze în registrul civil. De la începutul anilor 1990, persoanele transgender își pot schimba documentele cu ușurință, deși nu există o lege precisă care să reglementeze procedura. Elvira își primește noua carte de identitate în patru luni. „La acea vreme, administrația era foarte pragmatică. Funcționarii au modificat retroactiv registrul nașterilor în așa fel încât, lângă numele meu să apară „sex feminin”; toată lumea a fost foarte amabilă cu mine”, spune ea.

Tamara, de asemenea, transgender, nu a fost la fel de norocoasă. În 2018, când și-a depus cerea de modificare a documentelor, administrația i-a suspendat toate cererile. În mai 2020, Partidul de dreapta aflat la putere a adoptat un amendament care împiedică introducerea unei schimbări de sex în registrul civil. Administrația îi respinge definitiv cererea Tamarei. După ce a interzis căsătoria între persoanele gay și studiile de gen la universitate, Partidul de dreapta suveranist al lui Orbán modifică Constituția la 15 decembrie 2020. „Mama este femeie, tatăl este bărbat”, proclamă textul care definește sexul ca fiind doar cel dobândit la naștere.

Chestiunea LGBT+, o perdea de fum

În aceeași zi a anului 2020, Partidul de dreapta au adoptat o altă lege crucială, care redefinește banii publici ca fiind „cheltuieli și creanțe ale statului”. De atunci, activele fundațiilor și întreprinderilor statului – de exemplu compania națională de electricitate – sunt considerate ca bani privați și astfel nu se află sub controlul opoziției. Potrivit ONG-ului Transparency International, această redefinire a banilor publici este o ușă deschisă către mai multă corupție.

Această lege trece însă neobservată; modificarea Constituției este subiect de prima pagină pentru toate ziarele. Perdeaua de fum ideală, chestiunea LGBT este, de asemenea, un instrument tactic pentru Viktor Orbán. Textul de lege votat marți, 15 iunie, combină sancțiunile împotriva pedofililor și interzicerea „promovării„ homosexualității. Acest amestec între pedofili și homosexuali este inacceptabil, denunță Akos Hadhazy, deputat al opoziției, care a boicotat textul de lege. Presa pro-Orbán poate astfel să critice aspru opoziția care sprijină pedofilii „refuzând să voteze sancțiuni împotriva lor”. Un argument de forță pentru Orbán, care își pregătește cu grijă „armele” pentru alegerile parlamentare din 2022. „Este o capcană malefică, dar singura alegere morală era să nu votezi acest text de lege”, susține întristat Akos Hadhazy.

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul rfi.fr