Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul ofițer de poliție, Eric Adams, potențial câștigător al fotoliului de primar din New York

La New York, unde electoratul democrat este aproape majoritar, un fost ofițer de poliție, Eric Adams, a preluat conducerea scrutinului devansând-o pe candidata progresistă Maya Wiley. Activiștii democrați au fost chemați marți să își voteze candidatul, înainte de alegerile generale programate pentru 2 noiembrie pentru toți newyorkezii.

Acest tur de scrutin a fost deschis marți, 22 iunie, pentru primarele municipale democrate din New York. La scurt timp după ora 23:30 (3.30 a.m. GMT), fostul ofițer de poliție Eric Adams a câștigat 30,9% din voturi, potrivit Biroului Electoral de Stat din New York, devansând-o pe candidata progresistă Maya Wiley (21,6%). Rezultatele finale nu vor fi cunoscute decât peste câteva zile.
Cu 86% democrați printre newyorkezi afiliați la un partid, câștigătorului primarelor de marți îi este aproape garantat și câștigul din 2 noiembrie, ziua alegerilor generale, urmând să-l succeadă pe Bill de Blasio, în funcție din 2014 și extrem de nepopular.

După 16 luni de criză în domeniul sănătății care au slăbit economia orașului, noul edil va veni cu un suflu nou în New York-ul preocupat de viitorul său. Antreprenorul Andrew Yang, întruchiparea unui noi început, a fost mult timp în fruntea cursei, înainte de a stagna în ultimele săptămâni și de a eșua marți, 22 iunie, obținând doar 11,6% din voturi.

Până seara fostul candidat democrat la alegerile primare și-a recunoscut înfrângerea. „Nu voi fi următorul primar al orașului New York luând în considerare cifrele din această seară”, a spus el.

Insecuritatea, una dintre preocupările principale

Devenit lider marți, Eric Adams a tras foloase din imaginea sa de fost ofițer de poliție într-un oraș în care nesiguranța este acum principala preocupare pentru locuitori.

"New Yorkezii sunt îngrijorați de nivelul de delincvență", declară Doug Muzzio, profesor la Universitatea Baruch, "și dacă votează pe baza percepției lor, Adams este în avantaj".
Născut și crescut în New York, Eric Adams este un „om de succes”. Ofițer de poliție timp de 22 de ani, el a lucrat pe parcursul carierei sale ca reprezentat al ordinii luptând împotriva discriminării care a afectat în ultimul timp poliția din New York.

Chiar dacă cifrele privind criminalitatea rămân la niveluri istorice scăzute, incidentele cu focuri de arme au crescut cu 73% de la începutul anului, iar o serie de incidente în metrou au crescut recent nivelul de îngrijorare din cauza posturilor și tabloidelor locale.

Candidata susținută de Alexandria Ocasio-Cortez la coada sondajelor

În spatele favoritului scrutinului se află candidata progresistă Maya Wiley, susținută de mai multe figuri din aripa stângă a Partidului Democrat, mai ales de către congresmana Alexandria Ocasio-Cortez.

Fostă consilieră a primarului Bill de Blasio, care se află la sfârșit de mandat, aceasta s-a poziționat ca o militantă pentru abordarea problemei securității, propunând în special reducerea unei părți din bugetul poliției, așa cum cereau mulți activiști ai mișcării apărute după moartea lui George Floyd.

După ce mai mult de 89% din buletinele de vot au fost numărate (rămâne numărarea voturilor prin corespondență),  Wiley a devansat-o pe Kathryn Garcia (20,4%), fost responsabil municipal al Serviciului de Salubritate, care este o sinteză între aripa moderată și ramura progresistă a partidului.  

O alegere „unică”

Dar nimic nu este stabilit, pentru că New York a adoptat anul acesta, doar pentru alegerile primare, așa-numitul vot preferențial ("ranked-choice"), care permite să apară până la cinci nume pe același buletin de vot, clasate în ordinea preferinței. 

În timpul numărării, candidatul cel mai prost clasat pe totalul buletinelor de vot este eliminat. Procedura se repetă până când un candidat ajunge la 50% din voturi. Acest sistem prin eliminare, pe lângă tradiționalele întârzieri semnificative din New York cauzate de numărarea buletinelor de vot prin corespondență, ar putea amâna până la jumătatea lunii iulie anunțul câștigătorului fotoliului de primar.

Incertitudinea cu privire la prezența tradițională foarte scăzută (14% dintre democrați au votat la ultimile alegeri primare în 2017) complică și mai mult situația.

Faptul că un candidat trebuie să adune cel puțin 30% în sondaje și lansarea acestei noi metode de vot fac ca aceste alegeri primare să fie „unice” în istoria orașului ”, potrivit Doug Muzzio.

Traducere de Magda Savițchi