Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primarul Varșoviei a condus marșul LGBTQ+

La Varșovia, în Plonia, a avut loc recent marșul comunității LGBTQ+, la care au participat mii de oameni. Se știe, guvernul polonez de extremă dreapta are des derapaje la adresea acestei comunități, taxate de Uniunea Europeană. Marșul de week-endul trecut a fost condus de nimeni altul decât primarul capitalei care a spus că vrea ca Varșovia să fie un oraș pentru toți.

Marșul LGBTQ + s-a desfăsurat la sfârșitul săptămânii trecute în capitala Poloniei, relatează revista www.wysokieobcasy.pl – Pe Tocuri.
 
„Parada Egalității este o sărbătoare a întregii comunități LGBTQ +, dar și a tuturor celor care sunt toleranți, zâmbitori, care privesc spre viitor, în cele din urmă a tuturor celor care își doresc o Varșovie pentru toată lumea, a declarat primarul orașului, Rafal Trzaskowski.” 
 
Mii de participanți s-au adunat, astfel, la umbra steagurilor curcubeu. Printre ei, deputata din opoziție, Agnieszka Dziemianowicz-Bąk care a explicat pe Facebook motivele prezenței la marș.
„Particip pentru copii: cei care cresc în familii de același sex, cei care sunt ei înșiși parte LGBTQ + și cei care au în anturajul lor copii LGBTQ. Sunteți cu toții valoroși, cu toții aveți dreptul să fiți fericiți, bucuroși, acceptați și să fiți respectați. Și atunci când aveți dificultăți, aveți dreptul de a fi susținuți, protejați de violență și să primiți ajutor profesional.”
 
Participanții la marșul LGBTQ+ au transmis, de asemenea, mesaje de susținere pentru cetățenii din Belarus. O importantă comunitate de refugiați din Belarus se află în Polonia.
 
La același marș, s-a alăturat organizația Greva femeilor, mișcarea care militează pentru dreptul femeilor de a decide dacă păstrează sau nu o sarcină. 
 
Și unde este sfârșitul lumii?
 
Acesta este titlul unul editorial din www.delfi.lt.
 „Au trecut un an și trei luni de la prima carantină. La acea vreme, viitorul părea înfricoșător și sumbru și mulți credeau că omenirea era pe cale de dispariție. Era la modă să credem că nimic nu va mai fi vreodată la fel, că nu ne vom întoarce la viața normală și că societatea va regresa cu cel puțin câteva sute de ani,” scrie editorialistul.
 
Dar astăzi este iarăși vară. A doua carantină se termină, viața reîncepe să fie normală. Mai mult de 40% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin și până la sfârșitul lunii iulie, aproape jumătate din Lituania va fi vaccinată. Problema lipsei de dotori să se vaccineze devine mai importantă decât cea a lispei vaccinurilor.  Cu toate acestea, masa critică va fi atinsă și vom reveni la probleme mai obișnuite.
 
Fără apocalipsă, valuri de falimente, armate de șomeri și consecințele pe care le preconizam primăvara trecută.”
 
O elită veritabilă a ajutat Slovacia să treacă prin pandemie 
 
Iata o relatare din www.startitup.sk, care prezință câștigătorii Galei Aripa de Cristal. Evenimentul premiază anual „cele mai remarcabile figuri din Slovacia în domeniile științei, culturii și sportului.”
 
„Datorită pandemiei de coronavirus, seara de gală a cea de-a 24-a ediții a Aripei de Cristal a trebuit amânată de mai multe ori.”
 
„Categoria Medicină și Știință a fost câștigată de Pavol Čekan și Boris Klempa. Aceștia au fost premiați pentru contribuția remarcabilă în lupta împotriva pandemiei COVID-19 în Slovacia.” Cei doi au dezvoltat o seriei de teste PCR, au participat la controlul transmiterii virusului prin screening si la informarea publicului. Pavol Čekan a făcut parte din delegația președintei Zuzana Čaputová la Vatican, unde testele PCR dezvoltate la MultiplexDX, compania sa, au fost făcute cadou Sfântului Scaun. 
 
Ungurilor nu le-a venit să creadă că au remizat cu Franța
 
„Așa se întâmplă atunci când o echipă dă tot ce este mai bun,” este titlul unui editorial al publicației maghiare, 444.hu. Editorialustul a scris despre întâlnirea recentă dintre echipele de fotbal ale Franței și Ungariei, din cadrul Campionatului European de Fotbal Euro 2020.  
 
„Stau pe stadionul aproape gol, la trei sferturi de oră după fluierul final, undeva se cântă încă imnul maghiar și scutur din cap neîncrezător. Cu puțin peste trei sferturi de oră în urmă, în jurul minutului 90, francezii au primit o lovitură liberă din corner, mi-a trecut fulgerător prin cap imaginea lui Giroud care a transformat lovitura liberă în poartă, câștigând astfel meciul pentru francezi. Dar Giroud nu a recuperat mingea și naționala maghiară a remizat în fața campioanei mondiale en titre.”
 
„Este asta mare lucru? Da. Având în vedere că francezii nu s-au străduit prea mult, probabil că nu regretă nici ei egalitatea.(...)” 
 
„Cu siguranță nu aș fi crezut în acest rezultat înainte de meci, cu Mbappé, Benzema, Griezmann, Kanté, Pogba – și, bine, Adam Nagy - pe teren. Dar sunt mai mult decât fericit așa.”
 
Editorialistul a scris și despre faptul că fotbaliștii francezi nu au mai îngenunchiat înainte de meci, așa cum au făcut cu Germania. Gestul a fost adoptat de anumite echipe ca susținere a luptei contra rasismului, dar a cauzat și controverse. Anumite voci susțin că activitatea organizației Black Life Matter – Viețile Negrilor Contează include lupta împotriva capitalismului, puterilor nucleare și a Israelului.
În orice caz, premierul ungar s-a declarat împotriva acestui gest, iar fotbaliștii francezi au fost „politcoși” și nu au îngenunghiat înainte de meci.
 
Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:
 
Szilárd FEKETE, Ungaria
Karolina VINGYTĖ, Lituania
Julia BRZOZKA, Polonia
Karolína BAUEROVÁ, Slovacia