Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Varianta Delta în Franța: Accelerarea campaniilor de vaccinare pentru a opri răspândirea

vaccin-anti-covid-640x400.jpg

Sursa imaginii: 
g4media.ro

În Franța, varianta Delta reprezintă între 9 și 10% din noile infectări, a anunțat săptămâna aceasta purtătorul de cuvânt al guvernului, Gabriel Attal. Francezii, inclusiv cei cu o imunitate scăzută, nu sunt vaccinați în număr suficient pentru a putea face față apariției acestei variante.

Chiar dacă mai multe studii atestă eficacitatea vaccinurilor împotriva acestei noi forme de Covid-19, din cauza vitezei cu care această variantă se răspândește, suntem într-o cursă contra timp. Fiind deosebit de contagioasă, se estimează că această variantă va ajunge să reprezinte 90% din noile cazuri de Covid-19 din cadrul Uniunii Europene până la sfârșitul lunii august, a avertizat Centrul European de

Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

În Franța, această variantă – denumită inițial varianta „indiană” – reprezintă între 9 și 10% din infectări, sau chiar 12-13% în Île-de-France. Varianta Delta se dezvoltă atât de rapid, încât în prezent este responsabilă pentru 70% din cazurile pozitive depistate în Landes, a declarat Gabriel Attal în urma adunării Consiliului de Miniștri.

Apărută în India, varianta Delta s-a răspândit în întreaga lume, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Cu toate acestea, se dovedește a fi mult mai contagioasă decât celelalte variante existente, acestea fiind la rândul lor mai transmisibile decât tulpina inițială.

Eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei Delta

„Vestea bună este că, odată ce avem administrate cele două doze de vaccin anti-Covid, suntem protejați împotriva variantei Delta”, a declarat Gérard Dubois, profesor de sănătate publică și membru al Academiei de Medicină, contactat de echipa postului de televiziune francez France 24. Vaccinurile împotriva Covid-19 dezvoltate de AstraZeneca și alianța Pfizer-BioNTech sunt în continuare eficiente, chiar și în cazul variantei Delta, potrivit datelor publicate la începutul săptămânii în ziarul medical The Lancet de către autoritățile scoțiene. Descoperiri încurajatoare, confirmate de un studiu al Universității Oxford, publicat această săptămână. La două săptămâni după a doua doză, vaccinul Pfizer/BioNTech se estimează a fi eficient în proporții de 88% împotriva formei simptomatice a Covid-19 cauzată de varianta Delta, spre deosebire de AstraZeneca a cărui eficiență ajunge la doar 66%.

„Vestea proastă este că în Franța suntem departe de a fi vaccinați într-un număr suficient”. De la începutul campaniei de vaccinare, doar unui sfert din populație – 31,8% adulți – i-au fost administrate ambele doze de vaccin. „Nu este suficient”, notează profesorul Dubois. Unii medici sunt îngrijorați de faptul că este posibil ca în această vară campania de vaccinare să încetinească semnificativ. „Dacă era vorba dor despre tulpina originală Covid-19, acest procent ar fi fost suficient pentru a stopa epidemia, dar varianta Delta este mult mai contagioasă. Ar fi nevoie ca între 70 și 90% din populație să aibă formați anticorpi împotriva Covid-19, fie după ambele doze de vaccin, fie după prima doză pentru persoanele care au fost deja infectate cu Covid-19.

Vaccinarea cât mai rapidă

Varianta Delta va afecta începutul anului școlar? „Nu trebuie să așteptăm până la sfârșitul verii”, susține profesorul Dubois. „Centrele de vaccinare se golesc când ar trebui să fie pline”. Din perspectiva cercetătorului, este necesar să se insiste cu privire la vaccinare pentru „a transmite un mesaj puternic”, el îndemnând francezii să utilizeze dozele disponibile cât mai repede posibil la o scară cât mai largă posibil”.

În Franța, autoritățile, confruntate cu răspândirea rapidă a variantei Delta, au decis să reducă la trei săptămâni, începând cu 16 iunie, perioada de timp între cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech și Moderna – față de minimum cinci săptămâni înainte.

Celor care susțin că restricțiile sanitare au fost relaxate în grabă, Gérard Dubois le transmite că „s-a renunțat la unele restricții pentru că ne aflăm într-o situație favorabilă, deci ne-am permis”. Purtarea măștii nu mai este obligatorie în exterior căci starea de alertă s-a ridicat la sfârșitul săptămânii trecute, iar indicatorii sanitari continuă să se îmbunătățească. La nivel național, rata incidenței a scăzut la 24 de cazuri la 100.000 de locuitori în decursul unei săptămâni, un număr mult inferior pragului de alertă. Rata de pozitivitate a testelor virologice este mai mică de 1%, iar rata de reproducere a virusului (numită „R” sau ”R0” de către cercetători; reflectă numărul mediu de persoane infectate de un caz) este de 0,64.

Potrivit profesorului Dubois, una dintre soluții constă în „a ne îndrepta către” „Centrele de vaccinare sunt încă utile, dar trebuie să „ne îndreptăm către” publicul reticent sau care se află departe de centre”. Ideea ar fi ca oamenii să fie vaccinați cât mai aproape de casele lor, după exemplul inițiativei lansate pe 11 iunie de către Spitalul Universitar din Amiens prin care, un autobuz al faimosului club de fotbal local într-un centru de vaccinare mobil. Vehiculul circulă pe străzile capitalei Picardiei de câteva săptămâni și oferă vaccinare fără programare. Aproximativ 300 de doze de Pfizer sunt disponibile acolo zilnic.

În Seine-Saint-Denis, unul dintre cele mai afectate departamente, un centru de vaccinare improvizat în cadrul centrului comercial  Rosny-sous-Bois oferă, de asemenea, de la 19 iunie, vaccinare fără programare. Inițiativă care are sens într-un departament în care mai puțin de o treime de locuitori au primit prima doză – în comparație cu 45% la nivel național, conform celor mai recente date oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Evitarea apariției de noi variante

„Mai sunt încă 5 milioane de persoane cu vârsta peste 55 de ani în Franța care trebuie vaccinate, în această categorie de vârsta riscul de deces din cauza Covid-19 fiind ridicat”, notează profesorul Dubois. „Persoanele cu risc ridicat [cu comorbidități] nu sunt vaccinate într-un număr suficient. Sunt doar 65% care au primit vaccinul, în timp ce ar trebui să fie primii care merg să se vaccineze”, remarcă cu regret profesorul.

Dincolo de varianta Delta, formarea acestui „bloc de vaccinați”, conform imaginii folosite de președintele Consiliului științific francez Jean-François Delfraissy, are și un al doilea scop: prevenirea apariției altor variante în cadrul populațiilor care sunt imunizate parțial sau chiar deloc. Și asta pentru că oamenii de știință sunt îngrijorați de apariția unor variante mult mai rezistente la vaccinuri.

La rândul său, guvernul nu excludea luarea de măsuri restrictive suplimentare în departamentele în care dinamica de răspândire a variantei Delta se află la un nivel ridicat – ar putea fi vorba, de exemplu, despre reducerea volumului de persoane în anumite locuri publice. „Rămânem vigilenți și continuăm în aceeași direcție”, a asigurat Gabriel Attal. „Dacă suntem în zona verde, nu înseamnă că nu mai trebuie să avem grijă, dimpotrivă să fim extrem de vigilenți, mai ales în cazul zonelor cu risc din Guyana, Landes și Bas-Rhin”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24