Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


20 de ani de la abrogarea Articolului 200

florin_buhuceanu.jpg

Florin Buhuceanu

Comunitatea LGBT marchează săptămâna aceasta 20 de ani de la abrogarea Articolului 200. Introdus de regimul comunist în anul 1968, Articolul 200 pedepsea relațiile consimțite între persoanele adulte de același sex cu închisoarea de la 1 la 5 ani, dar includea și factori agravanți care permiteau instanțelor să acorde pedepse de până la 15 ani de închisoare.

În baza Articolului 200, Securitatea, Miliția iar mai apoi Poliția, instanțele de judecată, procuratura și închisorile au supus bărbați gay și femei lesbiene la arestări, anchete, șantaj, tortură și încarcerări. 

 

 

Deși celelalte state membre ale Uniunii Europene au dezincriminat relațiile între persoanele de același sex, mult mai devreme, începând cu finalul secolului al XVIII-lea și până în anii ’90, autoritățile din România au amânat decizia până la începutul secolului XXI, aceasta fiind necesară pentru a îndeplini condițiile de preaderare la Uniunea Europeană.

RFI a stat de vorbă cu Cristina Săracu și Florin Buhuceanu, doi dintre activiștii care au luat poziție pentru dezincriminarea homosexualității într-un moment în care acest lucru îi plasa sub incidența Codului Penal. Ei au povestit despre perioada opresivă a României anilor ’90.

Debutul mișcării se produce după `90 au fost câteva încercări eșuate de a crea organizații care militează pentru abrogarea articolului 200 și pentru instalarea unui dialog între această minoritate și majoritatea populației. Abia în `94, cred, s-a format un grup constant [care să lupte pentru dezincriminarea homosexualității, n.r.]”, povestește Florin Buhuceanu.

La rândul ei, Cristina Săracu mărturisește că „probabil povestea mea e o excepție. Poate că noi am găsit acel echilibru și nu am suferit, dar ca și Florin am auzit și eu știu și eu situații de oameni care au suferit profund. Exista riscul mare de a fi expus dacă ai fi încercat să discuți și mai exista riscul înspăimântător de a pierde jobul, de a fi în categoria paria la școală sau la facultate. E evident de ce am păstrat o discreție absolută față de oricine”.

Urmăriți întregul material video aici.