Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA | Aproape toate decesele cauzate în prezent de Covid-19 survin la cei nevaccinați

coronavirus-5384158_1920.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

În prezent, aproape toate decesele cauzate de Covid-19 în SUA survin la cei nevaccinați, informează The Associated Press.

O analiză făcută de The Associated Press  asupra datelor din luna mai disponibile de la guvern arată că infectările „rebele” ale celor vaccinați complet au fost sub 1.200 la mai mult de 853.000 de spitalizări Covid, ceea ce înseamnă aproximativ 0,1%. Și doar 150 din mai mult de 18.000 de decese Covid din mai au fost ale unor oameni vaccinați complet. Adică, 0,8% sau sub 5 decese pe zi în medie.

AP a analizat cifre furnizate de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (SUA), însă acesta nu face estimări ale procentajelor de spitalizări și decese ale oamenilor vaccinați complet, citând unele limitări în statistici. 

Aproximativ 63% din americanii eligibili – cei în vârstă de peste 12 ani – au primit cel puțin o doză de vaccin, iar 53% sunt vaccinați complet, spune CDC. În timp ce vaccinurile sunt puține în multe țări, în SUA oferta este atât de abundentă că cererea a scăzut dramatic, iar dozele de ser stau nefolosite.

Numărul deceselor zilnice – acum sub 300 – ar putea fi practic zero dacă toți cei eligibili ar fi primit vaccinul, mai transmite The Associated Press.

Dar decesele evitabile vor continua, estimează experții, iar grupurile nevaccinate ale națiunii vor înfrunta creșteri la toamnă și iarnă. Ali Mokdad, profesor de științe metrice pentru sănătate la University of Washington din Seattle, afirmă că modelele prevăd că țara va ajunge anul viitor iar la 1.000 de decese pe zi.

În Arkansas, unde rata de vaccinare este din cele mai mici din țară, cu doar 33% din populație protejată complet, cresc cazurile, spitalizările și decesele.