Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


26 iunie - Ziua Drapelului Național

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

Cu acest prilej, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator. Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că "drapelul României este tricolor, iar culorile sunt aşezate vertical, începând de la lance: albastru, galben, roşu. Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza "Dreptate - Frăţie".

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul acestei zile, arătând că acesta a fost martorul celor mai importante momente ale României moderne şi "semnifică legătura neîntreruptă dintre trecutul, prezentul şi viitorul nostru". Potrivit preşedintelui, Ziua Drapelului Naţional reprezintă un prilej pentru a manifesta preţuirea faţă de unul dintre cele mai importante simboluri naţionale. Prezent la Iași, președintele PNL, Ludovic Orban a participat la catedrala mitropolitană la slujba de sfințire a Drapelului, prilej cu care a vorbit despre semnificația acestui însemn național. 

 

 

"Drapelul este o parte a vieţii fiecărui român la care ne întoarcem de fiecare dată când avem nevoie de încurajare. Trecem printr-o perioadă grea în care criza sanitară, dificultăţile economice, agresiunile contra drepturilor omului şi contra principiilor democratice sunt numeroase în lume. Încă o dată trebuie să ne amintim cine suntem şi cine vrem să fim: o ţară puternică în spiritul său, o naţiune care nu a uitat deviza 'Dreptate şi frăţie!' sub care paşoptiştii au proclamat tricolorul ca simbol al luptei lor revoluţionare, nici artizanii Marii Uniri care şi-au dorit o ţară primitoare pentru toţi cei care trăiesc între graniţele sale, nici idealurile Revoluţiei noastre, cea care a pus capăt comunismului. Cred cu toată tăria că vom ţine dreaptă calea pe care ne-am aşezat cu speranţă şi demnitate în 1989, calea care ne-a adus în NATO şi în UE. Pe această cale tricolorul românesc ne va însoţi aşa cum s-a întâmplat întotdeauna. Cu această convingere în inimă sunt mândru să spun astăzi 'La mulţi ani drapelului României! La mulţi ani, România!"

 

De-a lungul istoriei, drapelul național nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor - în materie de proporţie şi poziţie - s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.