Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Peste 500 de copii au murit muncind în Turcia în ultimii 8 ani

Acesta este rezultatul teribil a unei anchete desfășurată de Consiliul de Sănătate și Siguranță în Muncă din Istanbul. Mai mult de 2 milioane de copii ar lucra la ora actuală în Turcia, în loc să meargă la școală / În Armenia, biroul aparatorului drepturilor omului, îi atrage atenția premierului aflat în funcție, că nu se face campanie electorală cu ciocanul. Obiectul este folosit de acesta foarte des în discursuri și creează o atmosferă de agresivitate.

513 minori au murit la locul de muncă în ultimii 8 ani în Turcia scrie t24.com.tr. „Raportul (realizat de Consiliului de Sănătate și Siguranță în Muncă din Istanbul, n.r.) subliniază că numărul copiilor care muncesc a crescut din cauza pandemiei. Scăderea veniturilor gospodăriilor, preferința angajatorilor forța de muncă ieftină (...) au cauzat o creștere a numarul minorilor care lucrează”.

Unul dintre cei mai importanți factori care influențează și agravează fenomenul ar fi, potrivit instituției turce, închiderea școlilor.

„Turcia a semnat multe acorduri pentru prevenirea muncii copiilor. Cu toate acestea, puterea politică preferă să legitimeze munca copiilor ca parte a strategiei sale de relații publice, mai degrabă decât să o prevină”.

Publicația turcă mai scrie că numărul copiilor care muncesc în întreaga lume, a scăzut de la 246 milioane în 2000, la 152 milioane în 2016. În ultimii 4 ani, statisticile au crescut din nou, iar cifra a ajuns la 160 de milioane.

 

Armenia: Nu se face campanie electorală cu Ciocanul!

Heqt.am publică o decrarație a biroului apărătorului drepturilor omului din Armenia, Arman Tatoyan referitoare la derapajele actualului premier armean, Nikol Pashinyan, în campania electorală. 

„Arătarea constantă a ciocanului către public și comparațiile picturale sunt inadmisibile, fac oamenii să creadă că pot rezolva problemele folosind un ciocan. Vocabularul referitor la ciocan este asociat (de premier, n.r.,) cu violența: acesta este ciocanul poporului, iar pe 20 iunie, acest ciocan va lovi capetele voastre goale (sună unul dintre discursurile premierului,n.r.)”

„Având în vedere subordonarea directă a poliției către primul-ministru al Republicii Armenia, un astfel de vocabular poate fi perceput ca un mesaj greșit de diverși agenți de poliție. Expresia mandat de oțel  este folosită în mod constant în contexte care se asociază cu încălcarea drepturilor omului, devenind motiv de îngrijorare. După aceste discursuri ale primului ministru în funcție, și alți înalți oficiali fac declarații pline de ură și violență, amenințând cu intervenția poliției.”

Apărătorul drepturilor omului din Armenia îi atrage atenția premierului că statutul său nu îi permite să amenințe autoritățile locale, în special primarii municipiilor.  De asemenea, „discursurile despre concedieri masive încalcă flagrant drepturil muncii,” precizează oficialul armean.

 

SUA sprjină neclintit integitatea teritorială a Georgiei

Ambasadorul american în Georgia, Kelly Degnan, s-a întâlnit cu membrii familiei lui Zaza Gakheladze, un tânăr de 33 ani închis la Tskinvali, capitala autoproclamatei republici Osetia de Sud, relatează Vocea Americii în limba georgiană. Tânărul a fost rănit și arestat anul trecut, acuzat că ar fi violat frontiera. Tribunalul de facto din Tskinvali, l-a condamnat pe tânăr la 12 ani și 6 luni de închisoare. Osetia de Sud este o republică autoproclamată recunoscută de Rusia, dar considerată pe plan internațional parte a Georgiei. Tskinvali se află la 100 de kilometri nord-vest de capitala Georgiei, Tbilisi.

„ Acesta este un exemplu sfâșietor, dar scandalos, al rolului pe care îl joacă Rusia aici, în Georgia. Acest lucru are consecințe pentru georgieni. Aș dori să reafirm sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei. Rusia trebuie să își retragă trupele și să respecte cerințele acordului din 2008 și trebuie să inverseze decizia de a recunoaște Abhazia și Tskinvali. Miza este viața oamenilor reali,” a declarat ambasadoarea americană.

Membrii familiei Zaza Gakheladze spun că se pregătesc să organizeze mitinguri de protest acuzând autoritățile că nu au luat măsuri eficiente pentru eliberarea lui Zaza.

 

Măsuri sporite pentru protejarea minorilor cazaci contra abuzurilor sexuale

Consiliul de Securitate al Republicii Kazahstan va fi înființa un grup de lucru interministerial permanent privind protecția drepturilor copiilor, citim în Kazpravda.kz.

„Organele de stat sunt, de asemenea, responsabile de luarea de măsuri suplimentare pentru monitorizarea și înregistrarea celor eliberați din locurile de detenție după executarea pedepsei pentru infracțiuni împotriva integrității sexuale a minorilor.”

Într-un mesaj adresat cazacilor de șeful statului, Kassym-Jomart Tokayeva, pe 1 septembrie 2020, acesta spunea că este timpul pentru acțiune în Kazakhstan în acest domeniu. Șeful statului a susținut investigarea fiecărui caz de violență împotriva minorilor.

 

Agenția de presă turcă, Andalou, va instrui jurnaliștii de stat azeri

Andalou va instrui personalul angajații agenției de presă de stat din Azerbaidjan, Azertac, citim în www.trend.az. Directorul general al Andalou, Serdar Karagöz a vizitat recent agenția azeră. Angajații azeri vor merge să se instruiască în Turcia, iar Andalou va organiza și cursuri de master la Bakou, capitala Azerbaidjanului.

 „Obiectivul principal al Agenției Anatoliene este de a obține leadership global ca producător de informații. Spațiul geografic pe care îl ocupăm, oportunitățile pe care le avem, ne dau motive să spunem aceste lucruri. Trebuie să ne unim forțele nu numai în relațiile bilaterale, ci și în organizațiile internaționale,” a declarat șeful agenției turce.

Andalou a primit o distincție de la Universitatea Khazar din Azerbaidjan pentru obiectivitate în transmiterea informațiilor din recentul război cu Armenia.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Djamila Khaspoladova, Azerbaidjan        

Saba Khujadze, Georgia               

Yenglik Onerbayeva, Kazakhstan

Nune Grigoryan, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei