Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană donează roboţi de dezinfecţie pentru șapte spitale din România

roboti_covid.jpg

Roboţii de dezinfecţie au ajuns sau vor ajunge în curând în 22 de state membre UE
Sursa imaginii: 
Facebook/Comisia Europeană

Şapte spitale din România vor primi roboţi, donaţi de Comisia Europeană, pentru a dezinfecta camerele pacienţilor, sprijinind astfel reducerea şi stoparea răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2.

Spitale din Bucureşti, Constanţa şi Oradea vor beneficia de capacitatea acestor roboţi de a dezinfecta o cameră de spital de mărime standard într-un timp foarte scurt, de aproximativ 15 minute, prin utilizarea luminii ultraviolete, precum şi de faptul că o singură încărcare a unei unităţi permite dezinfectarea a peste 18 camere, arată un comunicat de presă al Comisiei Europene, citat de News.ro.

Conform sursei citate, robotul cu nr. 100, din cei 200 achiziţionaţi de Comisia Europeană, este utilizat pentru dezinfecţie la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti. Alte 6 unităţi urmează să fie livrate în România, în zilele următoare.

Roboţii de dezinfecţie au ajuns sau vor ajunge în curând în 22 de alte state membre UE, în urma interesului manifestat de acestea.

„Obiectivul este de a asigura un mediu steril în spitale fără a expune personalul la riscuri nenecesare. Deoarece este vorba de un proces fizic şi nu unul ce foloseşte dezinfectanţi chimici, acesta este mult mai sigur pentru personalul spitalicesc, având în vedere că acesta nu mai trebuie astfel să mânuiască, transporte sau să depoziteze produse chimice toxice, periculoase sau corozive. Personalul de curăţenie poate opera robotul de la distanţă, prin intermediul unei aplicaţii mobile, iar operaţiunea poate fi iniţiată din exteriorul camerei ce urmează a fi dezinfectată, astfel încât nici un lucrător din domeniul sanitar nu este prezent în timpul procesului”, potrivit sursei menţionate.