Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România va trimite un milion de doze de vaccin anti-Covid în Danemarca, anunță Florin Cîțu

citu_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

Premierul a comunicat că numeroase de doze de vaccin anti-Covid cumpărate de România vor fi trimise în alte țări, fie donate, fie vândute.

Fiindcă interesul pentru vaccinare este în scădere, România va renunța la o parte din vaccinuri, având în vedere și că unele doze vor expira în curând. O cantitate importantă va merge în Danemarca, a spus prim-ministrul.

O parte dintre doze au fost exportate. Există o analiză, avem contacte pentru a exporta, dona, avem numeroase cereri. În Danemarca vom trimite un milion de doze, Ministerul Sănătății are toate datele, strategia este de a vinde la prețul de achiziție”, a explicat Florin Cîțu.

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat că aproximativ 35.000 de doze de vaccin vor expira la finalul lunii. Este vorba despre doze AstraZeneca, produse în urmă cu șase luni.

Nu avem probleme cu depozitarea dozelor de vaccin. Totuși, avem circa 35.000 de doze distribuite în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare care expiră la 30 iunie”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță.

Pentru că mai sunt doar câteva zile până când dozele vor expira, autoritățile nu mai au timp să le folosească sau să le doneze.

Puțin probabil să le putem folosi pâna la finalul lunii, puțin probabil să le putem dona. Probabil va fi folosit un mecanism de distrugere, sunt multe țări care au această problemă”, a mai spus Gheorghiță. Tot fiindcă interesul pentru imunizare este în scădere, România a renunțat la o parte din cantitatea de vaccinuri pe care urma să o primească de la producători în această vară. Totuși, premierul se declară mulțumit de rezultatele campaniei de vaccinare.

Am atins cea mai importantă țintă. Ieri, în București, nu au fost persoane infectate. Ținta este să eliminăm pandemia și am atins-o”, a precizat Forin Cîțu, luni seară.