Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Togo: Exorcizare vodoo a unui avion lovit de ”un zeu furios”

togo.png

Sursa imaginii: 
Captură ecran Facebook via France24

Mai mulți preoți voodoo au fost filmați recent în timpul unei ceremonii de exorcizare a spiritelor rele dintr-un avion de pasageri în aeroportul din Lomé, Republica Togo. Preoții au fost invitați de oficialii aeroportului pentru a-i liniști pe pasagerii care credeau că, în timpul călătoriei lor, au asistat la manifestarea unei divinități furioase.

Cel puțin șase preoți voodoo s-au deplasat la aeroportul Gnassingbe Eyadema din Lomé, pe 20 iunie, în jurul prânzului pentru a efectua o ceremonie de exorcizare asupra unui avion al companiei Ethiopian Airlines care fusese lovit în zbor de un fulger în timpul unei furtuni.

„Preoții voodoo au tradițiile lor. Ne-au spus că, în astfel de cazuri, trebuie să vină să facă o mică ceremonie pentru a exorciza locul, astfel încât situația să nu se mai repete. (...) Vă imaginați cum ar fi fost să spun nu? Ce ar fi zis? Că am spus nu și dacă fulgerul va lovi din nou, va fi responsabilitatea mea”, explică colonelul Dokissime Gnama Latta, reprezentant al aeroportului, citat de echipa postului de televiziune Télévision Togolaise (TVT, televiziune de stat).

De fapt compania Ethiopian Airlines este cea care a apelat la acești preoți, susțin mai mulți internauți care comentează videoclipul postat pe rețelele de socializare. Contactată de echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24, compania neagă însă orice implicare în această ceremonie:

„În timp ce aeronava noastră era la reparat după ce a fost lovită de fulger, am aflat că liderii religioși locali au mers acolo fără știrea noastră. Nu i-am contactat și nu ne-au contactat. Au mers acolo fără aprobarea noastră.”, au transmis reprezentanții companiei

Colonelul Dokissime Gnama Latta precizează: „Din fericire avem paratrăsnetele dar fulgerul a afectat puțin partea din față-stânga a aeronavei. Vă asigur că fără paratrăsnete, ar fi fost grav. (...) Un bărbat care se afla în apropiere, a fost lovit ușor. M-am interesat de starea lui și este bine, (...) a avut o problemă la brațul stâng, dar nu este nimic grav.”

Însă, potrivit profesorului universitar Dodji Amouzouvi, specialist în cultul voodoo și titular al catedrei de antropologie religioasă la Universitatea Abomey-Calavi din Benin, faptul că au fost efectuate ritualuri locale a liniștit o mare parte a populației.

„Cultul practicat în Togo este același pe care-l regăsim în Benin – între Lomé și Cotonou este o distanță de o oră de parcurs cu mașina, iar granițele sunt aproape inexistente.

În acest caz, preoții au vrut să-l liniștească pe zeul Héviosso, divinitatea care se manifestă prin fulgere și foc, un zeu justițiar care lovește atunci când se săvârșește răul. Conform credințelor locale, dacă trăsnetele lovesc undeva, este vorba de mânia acestui zeu. Trebuie să-l calmăm și, de aceea apelăm la preoți, pentru ca fulgerul să nu mai lovească și alte avioane să fie deteriorate.

Credința în cultul voodoo este o practică des întâlnită în rândul locuitorilor din Benin și Togo. Seamănă un pic cu logica de marketing: trebuie să liniștim clienții, care se tem că avionul va suferi un accident dacă acest ritual nu este efectuat, precum și personalul aeroportului. În opinia mea, acest lucru nu este diferit de binecuvântările preoților catolici”, explică profesorul

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24