Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De azi se poate descărca certificatul digital UE privind Covid. STS recomandă ca solicitările să fie făcute din vreme

covid-19-4987804_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Certificatul digital Covid, creat pentru înlesnirea călătoriilor pe teritoriul UE, va fi disponibil începând cu 1iulie pentru cetățenii statelor membre ale blocului comunitar. Serviciul de Telecomunicații Speciale a confirmat că portalul web de pe care va putea fi descărcat certificatul este pregătit. Este vorba despre platforma certificat-covid.gov.ro. Pentru generarea acestui document este nevoie de o conexiune la internet, de deținerea unei adrese de e-mail și de urmărirea câtorva pași simpli, după cum a explicat, pentru RFI, purtatorul de cuvant al STS, Cătălin Chircă.

Cătălin Chircă: Certificatul digital UE privind Covid a fost implementat ca o soluție la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a facilita călătoria în siguranță. Acest certificat va atesta calitatea noastră din punct de vedere epidemiologic, fie că vorbim despre o persoană vaccinată, fie despre o persoană care s-a vindecat după boala covid, fie despre o persoană care a realizat un test.

Reporter: Cea mai lungă valabilitate este pentru dovada vaccinării?

CC: Da, dovada vaccinării este valabilă până anul viitor (n.r. 2022) la sfârșitul lunii iunie. După care, în cazul persoanelor care s-au recuperat valabilitatea este de 180 de zile. Iar în cazul testelor, care deși diferă, valabilitatea este de 72 de ore, bineînțeles că și în funcție de tipul de test pe care îl face.

Rep: Varianta pe care o recomandați este cea care presupune vaccinarea și care asigură cea mai îndelungată valabilitate a certificatului covid?

CC: Pentru noi, Serviciul de telecomunicații speciale, dezvoltatorii sistemului informatic, din punct de vedere tehnic e același lucru. Toate cele trei certificate se generează din același portal. E important să le spunem oamenilor că trebuie să intre pe portalul certficat-covid.gov.ro. Acesta este portalul care de mâine va putea fi accesat de tot publicul. Odată accesat trebuie să avem o adresă de e-mail validă. Pe acel email o să primim un mesaj cu linkul de activare. După ce am activat putem să intrăm și să ne generăm certificatele. Certificatele vor fi exact pe cele trei categorii. Mai mult decât atât, vom avea posibilitatea să ne generăm atât nouă înșine, dar și celorlalți membrii ai familiei, copiilor, unor cunoscuți care poate nu au competențe digitale sau nu au internet sau sunt foarte în vârstă și nu îl mai pot folosi.

Rep: Foarte multe persoane pleacă în această perioadă în vacanță în afara țării. Îi sfătuiți pe cei care pleacă în afara țării în această perioadă să își genereze certificatul Covid cu câteva zile înainte? Sau o pot face și cu o zi înainte de plecare?

CC: Înainte de toate trebuie să le spunem ascultătorilor că acest certificat nu este unul obligatoriu, însă prezența lui ne ajută să atestăm calitatea pe care o avem. Recomandarea și prevederea legală care a fost introdusă inclusiv în ordonanța de urgență inițiată de Ministerul sănătății a fost aceea prin care oamenii să solicite, spre exemplu, pentru certificatul de vaccinare înainte cu cinci zile de a fi utilizat. Asta are o explicație în cazul în care pot apărea inadvertențe la nivelul bazelor de date. Platforma dezvoltată de STS se interconectează cu bazele de date administrate în primul rând de autoritățile medicale în registrul de vaccinări, Corona Forms unde sunt toate persoanele testate. În cazul în care pot apărea diferențe de date să existe timpul necesar ca autoritățile să le corecteze, iar în termenul respectiv omul să poată să îl folosească. E foarte ușor, dar în cazul în care nu există astfel de situații, oamenii pot intra să și-l genereze în câteva secunde.

Ascultă:

 
Purtatorul de cuvant al STS, Cătălin Chircă, despre certificatul digital Covid