Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actorul Bill Cosby va fi eliberat de închisoare, după ce i-a fost anulată condamnarea pentru agresiune sexuală

bill cosby 2.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Verdictul a fost dat miercuri de Curtea Supremă din Pennsylvania, care a ordonat eliberarea imediată a actorului din închisoare, după ce a hotărât că un acord încheiat anterior cu un fost procuror ar fi trebuit să îl protejeze de a fi acuzat, anunță Reuters.

Această decizie a Curții Supreme din Pennsylvania a venit după ce Cosby a executat mai mult de doi ani dintr-o posibilă pedeapsă de trei până la 10 ani într-o închisoare de stat după condamnarea lui din 2018.

În vârstă de 83 de ani, actorul de comedie a fost cunoscut mai ales pentru rolul său de soț și tată iubitor în serialul de comedie din 1980 „The Cosby Show”, care i-a adus porecla „America’s Dad”.

Reputația lui a fost spulberată după ce zeci de femei l-au acuzat de agresiune sexuală.

De asemenea, condamnarea sa a fost văzută la scară largă ca un moment de referință în mișcarea #MeToo care a lansat o serie de acuzații împotriva bărbaților puternici de la Hollywood și nu numai.

Bill Cosby ar putea fi eliberat miercuri dintr-un penitenciar din Shippack, Pennsylvania.

Amintim, el a fost găsit vinovat de agresarea sexuală a lui Andrea Constand, angajată a Universității Temple, în casa sa în 2004, după ce ar fi drogat-o cu pastile.

Instanța a constatat că un procuror de stat, Bruce Castor, a încheiat un acord cu avocații lui Cosby în 2005 pentru a nu fi aduse acuzații penale.

Ca urmare, Cosby nu a putut evita să depună mărturie în cadrul unui proces civil pe care Constand l-a intentat împotriva sa, întrucât inculpații pot refuza să depună mărturie doar atunci când se confruntă cu urmărirea penală.

În plus, declarația sa, pe care un judecător a desigilat-o în 2015, a făcut ca în cele din urmă un nou procuror, Kevin Steele, să îl pună sub acuzare pe Cosby anul respectiv, cu doar câteva zile înainte de expirarea termenului de prescripție.

Apoi, Curtea a constatat că acuzarea respectivă încălca promisiunea anterioară a lui Castor de a nu-l acuza pe Cosby.

Astfel, decizia ulterioară a procurorului de a-l urmări penal pe Cosby a încălcat drepturile unui proces echitabil pentru Cosby”, a scris judecătorul David Wecht.

Există o singură măsură corectă. El trebuie eliberat din funcție și orice urmărire ulterioară privind aceste acuzații specifice trebuie să fie interzisă", a fost vedictul pronunțat miercuri.