Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Toți turiștii care merg în Grecia cu mașina vor fi testați, chiar și cei vaccinați anti-covid

grecia.jpg

UPDATE Grecia intră pe lista roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic
UPDATE Grecia intră pe lista roșie. CNSU a actualizat lista statelor cu risc epidemiologic
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Turiștii care intra pe teritoriul Greciei cu mașina, indiferent de țara de origine, vor fi testați cu teste rapide, anunță Ministerul Afacerilor Externe. Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor intra automat în carantină.

UPDATE: MAE a venit cu o rectificarejoii. Grecia testează la punctele terestre de trecere a frontierei aleatoriu, nu obligatoriu.  Informația privind testarea obligatorie a românilor care intră în Grecia s-a bazat pe o traducere greșită a Ambasadei România la Atena. MAE anunță că traducătorul local a fost concediat, iar responsabili din cadrul misiunii diplomatice care trebuiau să valideze aceste informații sunt cercetați disciplinar.

...............................................................................................................................................................................................................................

În comunicatul oficial,  MAE anunța că „a fost introdusă obligativitatea testării la punctele de frontieră a tuturor persoanelor care intră pe teritoriul elen, indiferent de statul de origine! Persoanele depistate pozitiv la aceste teste vor fi supuse regimului de carantină cu durata de 10 zile la locul de domiciliu sau la o locație stabilită de autoritățile elene. Persoanele confirmate pozitiv la aceste teste, dar care au fost imunizate complet (14 zile de administrarea celei de-a doua doze ori a dozei unice pentru serul Johnson&Johnson), sunt supuse unei perioade de carantină de doar 7 zile. În ultima zi de carantină, toate aceste categorii de persoane vor fi supuse unui test tip PCR”.

Vor fi testați atât copiii cât și adulții. Regula se aplică tuturor celor cu vârste peste 12 ani.

Măsura nu se aplică celor care călătoresc în Grecia cu avionul.

Extrem de important este formularul pentru localizarea turiștilor (PLF). 

MAE avertizează că „toate categoriile de persoane trebuie să completeze (cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență) formularul Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact din Republica Elenă. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr.

Necompletarea documentului poate duce la interzicerea intrării pe teritoriul elen și o amendă de 500 de euro.Faptul că polițiștii permit să completeze la fața locului e o decizie luată punctual de polițiștii de frontieră.

În Grecia este obligatorie purtarea măștii de protecție în interior, cât și în exterior, doar în spațiile aglomerate, iar nerespectarea măsurii este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro. 

Circulația pe timp de noapte este restricționată pe tot teritoriul Greciei în intervalul orar 01:30 - 05:00.

Sunt deschise restaurantele și unitățile de consum, doar cele care dispun de terase în aer liber și cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și protecție personală. Sunt deschise plajele amenajate, cu respectarea strictă a măsurilor de distanțare socială și dezinfectare. Sunt deschise saloanele de igienă personală și înfrumusețare, siturile arheologice și lăcașurile de cult.

Cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call Center travel.gov.gr): 0030 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00)”, atenționează MAE.