Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Migranți africani debarcând în Spania? Fals!

intox.png

Sursa imaginii: 
France24

Un videoclip care pretinde că arată un val de migranți africani debarcând pe o plajă din Spania a adunat, începând din 19 mai a.c., 7,6 milioane de vizualizări numai pe Facebook și alte 13 milioane de vizualizări pe Tik Tok. Numai că imaginile nu au fost filmate în Spania, ci în... Puerto Rico.

În videoclip putem observa cum zeci de migranți coboară dintr-o barcă de lemn pe o plajă și sunt urmăriți de agenți de poliție. Mai multe persoane încearcă să îi ajute, strigând în spaniolă „fugiți, fugiți!”.

Postat pe Facebook pe 19 mai și adunând 7,6 milioane de vizionări, postarea are următoarea descriere: #video_momentul în care migranții africani ajung pe coasta spaniolă.

Într-o altă postare de pe Facebook, pe o pagină senegaleză, Teledakar, videoclipul este distribuit fără a se menționa vreun context, fără vreo explicație și astfel internauții sunt lăsați să creadă că secvența a fost filmată în Senegal.

De fapt, cu ajutorul unui program de căutare inversă a imaginii, folosind o captură de ecran a videoclipului, echipa Les Observateurs a postului francez France24 constată că scena nu s-a petrecut nici în Spania nici în Senegal, ci în Puerto Rico pe 16 mai, iar migranții nu sunt africani ci haitieni și dominicani.

Cotidianul portorican Diario Libre sau Hoy, care redă videoul, relatează faptele: o barcă de lemn din Republica Dominicană a debarcat pe o plajă din Rincon, în Puerto Rico, pe 16 mai. Știrea este reluată și de alte media, care vorbesc despre „un grup de dominicani”.

Pe TikTok, un fragment din videoclip a fost vizionat de peste 13 milioane de ori, iar videoclipul a fost distribuit și pe Twitter și pe Youtube.

Serviciile vamale și de protecție a frontierelor americane din Caraibe au distribuit, de asemenea, videoclipul pe contul lor de Twitter, indicând că debarcarea, considerată periculoasă, ar fi putut costa viața persoanelor din barcă, de pe plajă sau oricărei persoane prezente. Șaptesprezece persoane au fost arestate, potrivit tweet-ului distribuit de serviciile vamale.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24