Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Explozie urmată de un puternic incendiu la Petromidia. Un mort și cinci răniți (LIVE TEXT)

incediu_1.jpg

Fumul este vizibil și de pe plaja din Năvodari...
Sursa imaginii: 
Cosmin Ruscior/RFI România

O explozie s-a produs vineri la o instalaţie de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, o persoană a decedat, iar alte cinci persoane au fost rănite. 

UPDATE 19:50 - La nivelul rafinăriei Petromidia a fost stabilită o echipă de specialiști care, împreună cu autoritățile de resort, vor stabili cauzele exploziei și incendiului de vineri, anunță Rompetrol Rafinare, potrivit Mediafax. 
În același timp, se va realiza și o analiză a impactului asupra proceselor tehnologice, pentru o imagine clară și o predictibilitate în ceea ce privește repornirea instalațiilor din rafinărie. Compania anunță într-un comunicat stingerea integrală a incendiului de pe platforma Petromidia, în urma intervenției prompte a echipelor de pompieri militari, asistați de pompierii de pe platforma industrială.

UPDATE 18:30- Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, la Vaslui, că situaţia după explozia de la Petromidia este sub control şi că „viaţa cetăţenilor nu a fost pusă în pericol”. Şeful Guvernului a precizat că avut imediat după producerea evenimentului o discuţie cu Raed Arafat, căruia i-a solicitat să meargă la faţa locului, afirmând că nu se va deplasa personal în zonă deoarece „nu mai este nevoie”, relatează Agerpres. „Am avut o discuţie cu domnul Arafat, imediat după explozie, i-am cerut să meargă acolo. (...) Ştiam doar că este o explozie, în momentul în care am vorbit eu cu domnia sa nu aveam detaliile, dar se pare că a fost o problemă la o ţeavă. (...) Nu mai este nevoie să merg la faţa locului, situaţia este sub control în acest moment. Ce e mai important este să ştim că niciodată viaţa cetăţenilor nu a fost în pericol”, a menţionat Florin Cîţu.

UPDATE 18:00 - Ultimul bilanț oficial indică un mort și cinci răniți.

UPDATE: Autoritățile anunță că incendiul a fost lichidat.

UPDATE:  Două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), transmite ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă. Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital, menţionează Ioana Mihăilă. 

UPDATE:  Directorul general al Rompetrol Rafinare, Felix Crudu, a declarat că nu a fost vorba de o eroare umană la baza producerii exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari, ci de un echipament care a cedat. ​Incidentul s-a produs în cadrul instalaţiei de hidrofinare petrol motorină, iar toate procesele tehnologice din cadrul rafinăriei au fost sistate.

UPDATE: Un bărbat care fusese dat dispărut a fost găsit mort. Alte cinci persoane au fost rănite, una având arsuri pe 45% din corp. Intervenția la fața locului este în plină desfășurare, șeful DSU Raed Arafat declarândă că în zonă este încă flacără deschisă și că pot apărea complicații. Oamenii din localitățile învecinate au primit mesaj RO-Alert să rămână în locuințe și să nu deschidă geamurile. 

UPDATE: Trei persoane au fost rănite în urma exploziei produse vineri la Rafinăria Petromidia, două dintre ele suferind arsuri, arată bilanţul actualizat al evenimentului comunicat de IGSU. În zonă este aşteptat să ajungă şi elicopterul SMURD.

Potrivit IGSU, incendiul se manifestă la o instalaţie de transport petrolier, iar în acest moment salvatorii acţionează pentru închiderea robineţilor şi întreruperea alimentării cu combustibil.

UPDATE: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea informează că, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia, au fost înregistrate şase victime, dintre care una este dată dispărută, la faţa locului fiind prezent şi secretarul de stat Raed Arafat.De asemenea, a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanţă de stingere cu câte 2.000 litri de la inspectoratele pentru situaţii de urgenţă Călăraşi, Tulcea, Ilfov, Galaţi şi Vrancea. AGERPRES/

Potrivit ISU Constanţa, două persoane au fost rănite. Una dintre victime  a suferit arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului. Din primele informaţii incendiul se manifestă violent. 

Autoritățile au declanșat planul roșu de alertă. 

La fața locului au fost trimise opt autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă, aparţinând ISU Dobrogea  şi cinci ambulanţe ale Servicului Judeţean.
Având în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate in proximitate a fost transmis mesaj Ro-Alert.  
“La Petromidia zona Midia Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranţa dumneavoastră evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri, rămâneţi în interiorul locuinţei, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum/noxe” se arată în mesajul Ro-Alert.