Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România, una din ” sursele traficului de persoane”. Monica Boseff : Banalizarea exploatării sexuale ”e o problemă de mentalitate la nivel național”

copii_viol.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Ca în fiecare an, România este criticată în raportul Departamentului de Stat American privind traficul de persoane. Și de această dată, rămâne în rândul ”țărilor sursă pentru traficul sexual și exploatarea în muncă”, fiind prima în Europa și între primele la nivel mondial alături de țări ca Rusia sau Cuba. Mai grav, 50 la sută dintre victime sunt minori, racolați direct din familie sau din instituții pentru protecția copilului. Totuși, raportul vorbește și de unele ”eforturi semnificative” care au făcut ca Washingtonul să nu ne retrogradeze și mai mult. Ce crede însă Monica Boseff, director executiv al Fundației Ușa Deschisă, premiată în 2014 de actual primă doamnă a Statelor Unite Jill Biden cu premiul Departamentului de Stat pentru lupta împotriva traficului de persoane?

”N-aș spune că am văzut din partea statului eforturi semnificative…Instituțiile statului mai au multe de făcut : pe partea de condamnări serioase pentru că nu ne interesează sentințe fără executare, apoi ar trebui constituite la nivel de stat niște fonduri speciale pentru victimele traficului, care să nu aibă culoare politică și să fie inaccesibile altcuiva, e nevoie de conștientizare și pregătire temeinică a tuturor actorilor, de la asistenți sociali și magistrați” dar și de numeroase modificări legislative iar în acest sens coaliția organizațiilor neguvernamentale care se luptă cu traficul de persoane a depus déjà la Parlament și la guvern o listă completă, spune la RFI Monica Boseff. Deocamdată însă lucrurile par să rămână la nivel de declarații și discuții fără finalitate. Monica Boseff spune că, din nefericire, în general în România multe lucruri sunt ”doar bifate, ca să fie”.

Pe de altă parte, directorul executiv al Fundației Ușa Deschisă spune la RFI că e nevoie și de o schimbare radicală a mentalităților la nivel de societate. Monica Boseff amintește cazul minorei de 12 ani care a fost violată. Rețeua de traficanți a scăpat cu o condamnare fără executare dar, cel mai tragic, societatea a comentat intens pe rețelele de socializare în defavoarea victimei. ”Este vorba de o mentalitate la nivel național…Este inadminisbil pentru că niciunul dintre noi nu ar sta tăcut și cu mâinile în sân dacă un copil din familia noastră care are 11, 12, 14, 15 ani ar trece prin așa ceva și i s-ar spune : Lasă că și lor place…Lasă, parcă ele nu și-au căutat-o”, spune activista pentru combaterea traficului de persoane. În fine, Monica Boseff vorbește și despre eșecul Bisericii ca instituție în combaterea fenomenului și a mentalităților. ”De ce? E între ei și Dumnezeu”, conchide amar directoarea Fundației Ușa Deschisă. Ascultați interviul integral…   

 

 
Directorul executiv al Fundației Ușa Deschisă, Monica Boseff