Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministru: OUG care permite împușcarea urșilor intră luni în avizare interministerială

bear-3577869_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi intră luni în procedura de avizare interministerială. Va fi urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi, a anunțat sâmbătă la Digi24 ministrul mediului, Tanczos Barna.  

 

Ministrul Mediului a explicat că acel tabel în care se descrie modalitatea de intervenție în cazurile de forță majoră, în situații de urgență, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”, pentru că în momentul de față în legislație nu există o descriere foarte exactă a acestor situații. 

„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc - normal, redus, mediu sau mare. Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul la Digi24.

Comentând noul caz, de sâmbătă, al unui bărbat atacat de urs în județul Harghita, ministrul mediului a spus că tocmai de aceea ministerul pe care îl conduce propune o intervenție rapidă din partea autorităților și modificarea legislației în situații de genul acesta.  

Ministrul Mediului, Tanczos Barna

„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care - vă citesc, că am textul în față - se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge - în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a spus ministrul.

Sâmbătă, un bărbat a fost atacat de urs în comuna harghiteană Tulgheş, fiind transportat la spital cu elicopterul SMURD chemat de la Târgu Mureş. Atacul a avut loc în jurul orei 9.00, la marginea localității, nu departe de locuința bărbatului de 65 de ani, unde ursul ajunsese, cel mai probabil, în căutare de hrană.Omul a fost salvat de fiul său, care a tras cu arma pentru a speria animalul, a spus Marcel Vancu, primarul localității Tulgheș, potrivit HotNews.  Victima a ajuns la spital cu răni pe față, mâini și picioare. Este a treia persoană atacată de urs în ultimele săptămâni, în Harghita, potrivit Agerpres.        

Citește și: Încă un om atacat de urs în Harghita. Bărbatul, preluat de un elicopter SMURD