Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Netflix va filma în Azerbaidjan

netflix.jpg

Image source: 
pixabay.com

Ministerul Culturii din Azerbaidjan a înființat Filming Azerbaijan, o sctructură care deja a semnat un contrat de colaborare cu Neflix. Azerii vor să invite marii producători internaționali să filmeze la ei în țară pentru a câștiga bani în economie și pentru a dezvolta turismul.

Filming Azerbaijan are ca scop „integrarea Azerbaidjanului în industria cinematografică globală,” aflăm din trend.az. „Filming Azerbaijan a început cooperarea cu platforma de renume mondial Netflix, Anar Kerimov (ministrul culturii de la Baku, n.r.) sperând că, în viitorul apropiat, va fi stabilită cooperarea cu alte studiouri de film importante din lume.”

Structura azeră vrea să atragă marile case de producție să filmeze în Azerbaidjan, „o locație de filmare originală și viabilă din punct de vedere economic, unde se poate utiliza în mod eficient potențialul sectorului audiovizual azer.”

„Țara noastră se distinge prin natură uimitoare, diferite zone climatice, bogate tradiții culturale și minunate monumente istorice și arhitecturale.”

Autoritățile azere speră că industria cinematografică va atrage capital în țară și va spori potențialul turistic al zonei.

 

Georgia a fost cel mai mare stat non membru NATO cu trupe în Afganistan

„După 17 ani de serviciu, ultima unitate a Forțelor Georgiene de Apărare a părăsit Afganistanul,” notează netgazeti.ge. Este vorba despre „ultimul grup al Batalionului 32 Infanterie Ușoară din Brigada 3 Infanterie,” care timp de „șase luni a desfășurat o misiune puternică de sprijin condusă de NATO, sub comanda SUA. Sarcina sa principală a fost protejarea bazei.”

Georgia a fost „cel mai mare participant (la misiunea NATO în Afganistan, n.r.) din rândul țărilor din afara Alianței, având cel mai numeros personal militar pe cap de locuitor (detașat în Avganistan, n.r.,)” precizează Ministerului Apărării de la Tbilisi.

„Forțele georgiene de apărare s-au alăturat pentru prima dată misiunii internaționale conduse de NATO în Afganistan în august 2004.” „Peste 20.000 de militari georgieni au participat la misiuni internaționale (...) în 107 rotații.” 32 de militari georgieni au murit în această țară.

„În prezent, o parte a Republicii Islamice Afganistan este controlată de un guvern recunoscut de ONU și o altă parte este controlată de vechiul regim – talibanii,” precizează netgazeti.ge.

 

Copiii cu deficiențe de vedere se vor putea întâlni cu arta în Kazakhstan

Iată un titlu din zakon.kz.  Fundația caritabilă Dara, în colaborare cu Muzeul de Stat al Artelor din Republica Kazahstan și Gala Global Group LLP, a realizat o descriere audio a peste 50 de opere de artă și expoziții de istorie destinată copiilor nevăzători.

„Conținutul și descrierea au fost elaborate folosind cuvinte ușor de înțeles și accesibile, precum și interesante pentru copii, cuvinte care pot, în același timp, să transmită frumusea expoziţiilor.”

Descrierea audio Deschideți lumea acoperă mai mult de 50 de expoziții în limba rusă și cazacă. Sunt reprezentate arta din Kazahstan din anii 1930 până în prezent, arta rusă dintre secolele XVII și XX, precum și lucrările din Europa de Vest din secolele XVI și XIX.

„Credem cu tărie că toți copiii sunt talentați și au un drept egal la educație și dezvoltare și ne străduim să îmbunătățim calitatea vieții copiilor cu nevoi educaționale speciale,” transmit dezvoltatorii proiectului.

 

Conferință despre biosecuritate la Soci 

„O delegație din Republica Armenia a participat la conferință intitulată Amenințări globale la adresa biosecurității: probleme și soluții,” care s-a desfășurat la Soci la inițiativa Rusiei. Potrivit www.armtimes.com, a fost a treia ediție a acestei conferințe.

„Organizatorii conferinței de la Soci au dat ocazia statelor, asociațiilor științifice, reprezentanților sectorului necomercial să aibă discuții deschise și aprofundate prvind cooperarea în materie de biosecuritate globală,” scrie ziarul armean.

Una dintre concluziile conferinței a fost:  „Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice este un instrument multilateral puternic a cărei aplicare poate proteja întreaga comunitate internațională împotriva pericolelor aduse de bolile infecțioase.”

„În timpul conferinței de două zile, delegații au discutat despre experiența privind răspunsul rapid la amenințările infecțioase în contextul COVID-19, precum și despre provocările în domeniul cercetării științifice. Principalul obiectiv al discuțiilor a fost consolidarea cooperării internaționale în domeniul biosecurității prin intermediul cooperării științifice și tehnice și schimbul de experiențe.”

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Djamila Khaspoladova, Azerbaidjan        

Saba Khujadze, Georgia               

Yenglik Onerbayeva, Kazakhstan

Nune Grigoryan, Armenia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 2 iulie 2021