Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea provoacă magnetizare? Fals!

belgia_vaccin.png

Sursa imaginii: 
France24

Mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale încearcă să demonstreze că vaccinarea împotriva Covid-19 ar produce efecte magnetice la nivelul brațului pacientului și astfel ar atrage telefoane mobile sau linguri. Un astfel de videoclip, filmat în Namur, Belgia a stârnit numeroase reacții. Un expert, care a efectuat teste pe o tânără care susținea că are brațul magnetizat, ne explică care sunt concluziile la care a ajuns în urma analizelor.

Majoritatea video-urilor în care vedem telefoane, furculițe sau magneți care stau lipite de braț sunt scamatorii, al căror context nu este adesea clar. Asemenea videoclipuri au ajuns virale pe internet, sub hashtag-ul „Magnet Challenge”.

Alte videoclipuri însă oferă explicații mult mai precise și documentate. La fel se întâmplă și în cazul videoclipului filmat în Namur, Belgia, la începutul lunii iunie. O tânără se întoarce la centrul la care s-a vaccinat pentru a sesiza ceea ce ea crede a fi o reacție magnetică după vaccinare.

Echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24 l-a contactat pe doctorul Dominique Henrion de la secția Covid din Namur, care a confirmat că scena este pe cât se poate de reală. Potrivit lui, personalul medical nu a știut ce să răspundă.

În Namur, departamentul de farmacie și fizică al Universității din oraș a efectuat analize cu privire la magnetismul provocat de vaccin. Jean-Michel Dogné, directorul departamentului de farmacie, a efectuat teste pe zeci de persoane, asistente medicale și simpli cetățeni, care susțineau că au brațul magnetizat.

Testele au fost efectuate cu ajutorul a două tipuri de dispozitive de măsurare: un prim dispozitiv care măsoară variația câmpului magnetic și un al doilea care cuantifică câmpul magnetic. În toate cazurile studiate nu s-a observat nicio variație magnetică sau vreun câmp magnetic, inclusiv în cazul tinerei care a venit să facă și ea aceste teste.

Jean-Michel Dogné spune totuși că obiectele se pot lipi de braț după vaccinare: un fenomen de aderență cauzat de o reacție inflamatorie, dat fiind faptul că vaccinul modifică temporar structura pielii printr-un exces de sebum sau lichid.

Aplicarea unei pudre de talc care conține sulfat de magneziu anulează efectul de aderență pentru toate obiectele care se lipesc de piele. Jean-Michel Dogné recomandă și efectuarea unui test simplu: folosind o busolă militară din comerț lipiți-o de braț pentru a verifica dacă aceasta este dată peste cap de un câmp magnetic sau nu.

Potrivit lui Jean-Michel Dogné, aceasta este o ipoteză credibilă și merită studiată mai amănunțit. La rândul său, Agenția Federală pentru Medicamente și Produse pentru Sănătate susține că a primit sesizări cu privire la cazuri similare, care au făcut „obiectul unei evaluări care a fost apoi codificată în baza de date europeană EudraVigilance”. În acest stadiu, nu se poate stabili nicio legătură între vaccin și magnetism, potrivit celor de la RTBF (Radio-télévision belge de la Communauté française).

Departamentul de farmacie și fizică al Universității din Namur a declarat pentru echipa Les Observateurs a postului de televiziune francez France 24 că este deschis să primească pe oricine dorește să efectueze teste cu dispozitive calibrate să verifice prezența magnetismului.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24