Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Aproape toate restricțiile vor fi probabil ridicate în Anglia pe 19 iulie

boris_johnson.png

Boris Johnson
Boris Johnson spune că 19 iulie este momentul potrivit pentru ridicarea restricțiilor
Sursa imaginii: 
BBC captură video

Guvernul britanic va ridica probabil restricțiile anti-Covid în Anglia (unde locuiește 85% din populația UK) pe 19 iulie. Prim ministrul Boris Johnson a anunțat că o decizie finală în acest sens va fi luată pe 12 iulie.

Premierul Boris Johnson vrea să se renunțe la edictele ministeriale pentru gestionarea pandemiei Coronavirus și în schimb încurajează locuitorii Angliei să-și folosească judecata personală privind riscurile de infecție.

El a mai spus că deși numărul de infecții cu Coronavirus e în creștere, vaccinurile au slăbit legătura dintre infectare și spitalizare și deces cu Covid fără însă a o rupe și că acesta este momentul – în toiul verii – de a ridica restricțiile.

O decizie finală cu privire la introducerea ultimei faze a foii de parcurs a eliminării restricțiilor va fi luată peste o săptămână, în urma unei revizuiri a ultimelor date și dacă sunt îndeplinite testele guvernului pentru eliminarea restricțiilor.

În cazul în care pasul patru va continua pe 19 iulie, restricții abrogate vor fi următoarele:

• Nu mai există limite pentru contactul social pentru a permite oamenilor să se adune în grupuri de orice dimensiune înăuntru sau afară;

• Eliminarea regulii “un metru plus” cu privire la distanțare în aproape toate situațiile, în afară de anumite locuri, cum ar fi aeroporturile;

• Toate companiile care nu s-au redeschis, inclusiv cluburile de noapte, vor putea să funcționeze normal;

• Fără limită de capacitate la evenimente la scară largă, precum evenimente sportive sau culturale;

• Nu mai există cerințe legale privind acoperirea feței în magazine sau în transportul public;

• Guvernul nu va mai cere oamenilor să lucreze de acasă;

• Nu mai există limite asupra numărului de persoane care pot vizita rezidenții caselor de îngrijire;

Ce restricții rămân valabile?

Guvernul a ales, de asemenea, să nu impună utilizarea “pașapoartelor” COVID interne pentru ca oamenii să își demonstreze statutul de vaccinare sau testare atunci când frecventează pub-uri, baruri și restaurante sau alte locuri.

Vaccinare UK
Peste 45 de milioane au primit prima doză de vaccin, iar peste 33 de milioane au primit și a doua doză în UK
Sursa imaginii: 
Sky News

Săptămâna aceasta se va mai anunța dacă școlile și colegiile vor continua să impună carantine elevilor, precum și dacă persoanele cu două doze de vaccin vor trebui să se autoizoleze după contactul cu o persoană infectată sau la întoarcerea lor dintr-o țară de pe “lista galbenă”.

Cu toate acestea, în condițiile păstrării acestor reguli, va fi în continuare o cerință legală autoizolarea celor care testează pozitiv cu Coronavirus, regula de un metru plus va continua în locuri specifice, cum ar fi aeroporturile, pentru a împiedica amestecarea pasagerilor din diferite destinații, iar măsurile de combatere a infecțiilor vor rămâne în vigoare în casele de îngrijire.

Luna trecută, premierul a amânat ridicarea finală a restricțiilor cu patru săptămâni, după o creștere a cazurilor de infectare cu Coronavirus varianta Delta originară din India.

Campania de vaccinare va fi acum accelerată în continuare prin reducerea intervalului dintre cele două doze de la 12 săptămâni la opt pentru persoanele cu vârsta sub 40 de ani. Aceasta va însemna că fiecare adult va avea ocazia de a fi dublu vaccinat până la mijlocul lunii septembrie.

La ora actuală 45 de milioane din cele 67 care trăiesc în UK au primit prima doză de vaccin anti-Covid, în timp ce 33 de milioane au primit ambele doze. Numărul zilnic de infectări a trecut de 25.000 și se dublează la fiecare nouă zile.

Scoția, Țara Valilor și Irlanda de Nord au propriile reguli și calendar de eliminare a restricțiilor anti-Covid.