Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Contaminările cu coronavirus au explodat în Spania, mai ales printre tineri

spania covid.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Criza sănătății din Spania s-a adâncit grav în ultimele zile, cu o creștere explozivă a numărului de contaminări cu Covid-19 în rândul tinerilor, iar autoritățile vor să înăsprească măsurile și să accelereze vacciarea, anunță AFP.

Epidemiologul șef al Ministerului Sănătății, Fernando Simon, a comentat luni seara: „Cifrele zilei nu sunt deloc bune”, explicând că „aceste date au fost foarte variabile între diferitele grupe de vârstă” și că „printre cei mai tineri există o rată de incidență apropiată de 600".

De asemenea, rata incidenței a revenit peste 200, mai exact 204 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, față de o medie de 152,8 vineri, în momentul ultimei publicări a datelor de sănătate.

Tot ministerul Spaniol al Sănătății a identificat 32.607 cazuri noi de Covid-19 luni în ultimele 72 de ore și 23 de decese.

Doctorul Simon a descris situația ca fiind "complicată", dar a fost mulțumit că nu a fost resimțită în "parametrii de severitate", adică numărul de persoane spitalizate sau decesele.

Între timp, campania de vaccinare se accelerează: 40,3% din populația de aproximativ 47 de milioane este complet vaccinată împotriva coronavirusului, în timp ce jumătate (55,9%) au primit cel puțin o doză de vaccin.

Din cauza deteriorării situației de sănătate, mai multe regiuni din Spania, cum ar fi Andaluzia și Catalonia, intenționează să strângă șurubul și să restabilească restricțiile săptămâna aceasta, în timp ce începând cu 26 iunie, măștile nu mai sunt obligatorii în aer liber.

Amintim, săptămâna trecută, un focar uriaș din Baleare a descoperit cel puțin 1.824 de persoane infectate după ce câteva sute de tineri s-au întors în peninsulă pentru a petrece la Mallorca. Aproape 6.000 de persoane fuseseră în carantină în toată Spania.

Având circa 81.000 de morți și peste 3,8 milioane de cazuri, Spania este una dintre țările cele mai afectate în Europa de pandemia de coronaviroză.