Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Prima licitație de artă românească cu plata în criptomonedă

artmark.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Galeriile Artmark

Astăzi va avea loc prima licitație de artă digitală în format NFT, cu plata în criptomonedă, iar joi sute de tablouri vor fi scoase la licitaţie, la prețul unitar de pornire de doar 100 de euro, anunță Galeriile Artmark. Întregul stoc de opere poate fi vizionat online pe www.artmark.ro sau la Palatul Cesianu-Racoviță din București.

”A10 by Artmark” devine prima casă de licitaţie din Europa de Est care organizează o sesiune de artă ce include o secţiune dedicată artei digitale în format NFT.

Evenimentul survine după ce piaţa internaţională de artă de profil a erupt acum câteva luni, când la Christie's a adjudecat în martie 2021 un lot de artă digitală în format NFT al unui tânăr artist digital cu peste 60 de milioane de dolari. Precedentul a fost urmat şi de alte case, precum Sotheby's ori Phillips, care au organizat în lunile următoare licitaţii ori secţiuni dedicate tinerilor artişti digitali, dintre care mulţi provin din Estul Europei.

Licitaţia va avea loc în format online pe platforma Artmark Live, dar şi în sala de licitaţie de la Palatul Cesianu-Racoviţă.

 

 

Artmark precizează că acceptă plata loturilor de artă digitală şi în criptomonedă - specific în Etherum, cea mai populară monedă electronică folosită în piaţa internaţională de artă digitală, dar şi în Bitcoin, cea mai capitalizată monedă electronică la acest moment.

Conform regulilor speciale de licitaţie pentru secţiunea de artă digitală, casa de licitaţii acceptă, mandatată de artistul digital, plata în criptomonedă, însă aceasta este transformată ulterior, la data încasării, în monedă clasică, încasarea fiind înregistrată în monedă clasică, artistul digital fiind plătit mai departe tot în monedă clasică.

Lucrările scoase la licitație sunt realizate de cei mai cunoscuţi tineri artişti specializaţi în tehnici digitale, precum Eurosadboy sau Victor Fota, ale căror opere  se vând la sume semnificative pe piaţa internaţională emergentă de artă digitală.

Preţul de pornire al fiecăruia din cele 10 loturi este de 100 de euro.

O altă premieră în cadrul evenimentului este primul lot de artă digitală bisericească, criptat în NFT, realizat de pictorul Daniel Codrescu, iconograful Catedralei Naţionale.

Lotul de artă digitală "Cea mai înaltă decât Cerurile" ("Maica Domnului cu Pruncul - Platytera") reprezintă unica fotografie (ediţie 1/1) a picturii altarului Catedralei Mântuirii Neamului. Pictura, artă celestă a cărei unică imagine se dezvăluie în acest lot de artă digitală, este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului din România şi una dintre cele mai mari din lumea ortodoxă.

Potrivit Artmark, conform dorinţei special exprimate de artist, toate fondurile colectate în urma vânzării acestui lot NFT vor fi donate fondului finalizării construcţiei Catedralei Mântuirii Neamului.

Un alt lot impresionant al secţiunii de artă digitală în format NFT este "Dragoste" - un lot compozit, realizat de celebrul creator al tricourilor purtând acest îndemn, artistul sibian Dan Raul Pintea.

Între lucrările sesiunii se mai numără "Arhitecturi" de Andrei Cădere, estimată la 18.000 - 25.000 de euro, "Fata cu draperie" de Ştefan Câlţia, la 9.000 - 15.000 de euro, plumbul "Avion" de Constantin Brâncuşi, la 3.000 - 5.000 de euro.